Antwerp op één zege van 1/16de finales, met dank aan ijzersterke Refaelov en Gerkens

Antwerp dankt Lior Refaelov, alweer. De 34-jarige spelmaker, topschutter ook dit seizoen, speelde in Linz een dijk van een match en zette zijn ploeg met een afgeweken vrijschop op weg naar de zege. De Great Old weet wat het nu moet doen. Volgende donderdag thuis Ludogorets aftroeven. Dan is de kwalificatie voor de 1/16de finales van de Europa League binnen.

ONS OORDEEL. Refaelov wéér van levensbelang voor Antwerp

Een Maradona-quote gevonden van Ivan Leko, uit 2007: “Een trainer stelt in principe altijd zijn beste elf spelers op. Elke trainer geeft Maradona een basisplaats, ook als hij hem een etter vindt.”

Toch zette Leko Mbokani – zijn intrinsiek beste speler – in deze cruciale match op de bank. Leko had vooraf al gezegd dat “inspiratie voorin” het verschil zou maken. En eerlijk is eerlijk: Dieu leek de laatste weken niet echt geïnspireerd. Dan nog maar eens Benavente voorin posteren, zoals op Ludogorets, dacht de Kroatische coach – een andere spits heeft hij momenteel niet. De eerste bal die Benavente kreeg was een lange lel van Butez, dat is natuurlijk niet de manier om de piepkleine Peruviaan aan te spelen.

Los daarvan waren de eerste vijf minuten volledig voor Antwerp. Na een kort genomen corner lepelde Juklerod de bal op de lat. Bijna belandde die toch nog in doel, maar doelman Schlager bracht redding met zijn knie. Refaelov bediende meteen erna Gerkens – die twee vinden elkaar erg vlot – maar de infiltrerende middenvelder kopte over.

De Laet mikte een kopkans net naast, maar zou later toch een belangrijke rol spelen bij de 0-1. ©  Photo News

LASK reageerde en nam enigszins over. Na een overtreding van De Laet net buiten het strafschopgebied – misschien zelfs net erín – zette Michorl zich achter de vrijschop. Hij knalde zo hard hij kon, maar Butez bokste de bal in hoekschop.

Vijfde vrijschopgoal al

Veel goed voetbal zagen we niet, maar het ging goed op en neer. De beste kansen waren voor Antwerp, met Refaelov in de hoofdrol. Gerkens kon opnieuw op assist van de Israëliër de bal net niet in doel deviëren, en De Laet kopte zijn corner maar net naast de paal – geen vervroegd verjaardagsgeschenk voor de verdediger, die zaterdag 32 wordt. LASK probeerde het vooral vanop afstand, maar de pogingen waren meestal te slap. Vlak voor rust liet Butez er wel eentje van Gruber glippen. Hij had geluk dat Miyoshi stond op te letten en wegwerkte.

Rusten deden we met 0-0, maar De Laet leek vastberaden om daar in de tweede helft snel verandering in te brengen. Hij leek opnieuw de flankverdediger van weleer, want hij rukte op, tot in de box zelfs, en werd getorpedeerd door Trauner. De Oostenrijkse aanvoerder wist al hoe laat het was, want hij was de laatste man. Geen penalty, want de fout gebeurde net buiten de rechthoek, maar wel een rode kaart. Én… de 0-1. Wie anders dan Refaelov trapte de vrije trap voorbij Schlager. Met een gelukje, want het leer week af in de muur, maar dat boeide niemand. Het was voor de topschutter al zijn achtste van het seizoen. En zijn vijfde vrijschopgoal in 2,5 jaar Antwerp.

De spelers gingen met doelpuntenmaker Refaelov vieren.  ©  REUTERS

LASK, dat ook in de heenmatch een speler uitgesloten zag, moest nog veertig minuten met z’n tienen verder. Het was eraan te zien, want Antwerp kreeg nu echt wel controle. Op naar de 0-2, dat was de bedoeling, maar daarvoor creëerde het nog te weinig kansen. Benavente dacht eindelijk een openingetje te zien, maar werd in de zestien hardhandig van de bal gezet. Geen penalty, oordeelde de jonge Litouwse scheids, en ook geen goal voor Benavente, die naar de kant ging voor Ampomah.

Dank aan invallers

In het slotkwartier was het toch nog opletten voor enkele tegenprikken van de thuisploeg, want de bezoekers geen kregen rust in hun spel. Maar uiteindelijk zorgden de vervangingen voor de verlossing. Jordan Lukaku, samen ingevallen met Buta, zette voor en Gerkens kopte binnen. 0-2 en de vreugde bij Antwerp was enorm. Dat extra doelpuntje maakt immers een wereld van verschil. Bij gelijke punten zal de Great Old het nu altijd halen van LASK, dankzij het onderlinge resultaat. Dat betekent dat een thuiszege tegen Ludogorets volgende donderdag volstaat voor de kwalificatie voor de 1/16de finales. Ampomah liet de 0-3 nog liggen, maar na affluiten werd een feestje ingezet.

David Van den Broeck

 • De volledige selectie van Antwerp FC
  Butez, Beiranvand, Thiam, De Laet, Seck, Gélin, Boya, Buta, Batubinsika, Lukaku, Juklerod, Gerkens, Hongla, Haroun, Miyoshi, Refaelov, Ampomah, Benavente, Benson, Mbokani
 • Leko in Linz: “We bereiden deze match voor als een finale”

  Bij LASK lieten ze verstaan dat dit voor hen “de match van het jaar” was. De Oostenrijkers gaan ervan uit deze match beslissend wordt voor de kwalificatie. “De match van het jaar” is het niet voor Antwerp, dat al een bekerfinale speelde, maar op de Bosuil beseffen ze het belang ook wel. Nietwaar, Ivan Leko?

  LEES HIER MEER

 • LASK-coach op zijn hoede voor Antwerp dat vier keer niet won

  Drie weken na de vorige ontmoeting staan LASK Linz en Antwerp donderdagavond opnieuw tegenover elkaar. Na de nederlaag op de Bosuil kan de Great Old maar beter minstens een punt pakken om in de running te blijven voor de zestiende finales. Daar wil Dominik Thalhammer, de trainer van de Oostenrijkers, echter een stokje voor steken.$

  LEES HIER MEER

 • Europees overwinteren kan Antwerp broodnodige miljoenen opleveren

  Net als alle andere Belgische profclubs kreunt ook Antwerp FC onder de coronapandemie. Na acht thuiswedstrijden, inclusief de Europese matchen tegen Tottenham en LASK, zag Antwerp FC al zo’n 6,7 miljoen euro aan ticketing, drank en eten verloren gaan. Maar de Great Old heeft een extra reddingsboei: Europa, waar de teller momenteel al op 4,6 miljoen euro inkomsten staat. Inkomsten die het verlies deels kunnen opvangen. Een zege tegen LASK donderdag en de (wellicht) bijhorende Europese overwintering - met vooral nog meer inkomsten - zijn dus meer dan welkom.

  LEES HIER MEER

 • Antwerp moet beter: vier lessen voor Linz

  Antwerp was in Oostende (alweer) de dominante ploeg, maar kon voor de derde match op rij niet winnen. Een geslaagde generale repetitie voor de Europese terugwedstrijd tegen LASK was het dus niet. Vandaar: vier lessen voor dat cruciale duel in Linz.

  LEES HIER MEER

 • Martin Hongla droomt van Europees overwinteren met Antwerp en meer

  Terwijl zijn maatje Lamkel Zé verkommert in de B-kern, is Martin Hongla (22) - die ander Kameroener bij Antwerp - uitgegroeid tot een sterkhouder. Hij droomt al van een topcompetitie en één club in het bijzonder.

  LEES HIER MEER

 • 18u12

  Zet Antwerp belangrijke stap naar Europese overwintering?

  In het kader van de groepsfase van de Europa League neemt Antwerp het vanavond op tegen LASK Linz. Na een knappe overwinning tegen Ludogorets en een stuntzege tegen Tottenham sputterde de motor in eigen huis tegen diezelfde dekselse Oostenrijkers. Daardoor tellen de troepen van Leko voorlopig 6 punten. Een overwinning vanavond zou niet alleen revanche betekenen, maar meteen ook een belangrijke stap richting Europese overwintering. 

  Volg alle ontwikkelingen LIVE vanaf 18u55!  • 18u54

  Eerbetoon 'El Diego'

  Als eerbetoon aan Diego Maradonna start de partij met een minuut stilte.

 • 18u55 Start van de 1ste helft

 • Ook in Oostenrijk zijn ze zich bewust van het belang van de partij.
 • 3'

  LASK ontsnapt!

  Na een kort genomen hoekschop valt een voorzet van Juklerod op de deklat. Schlager haalt opgelucht adem.

 • 5'

  Snedig Antwerp

  De bezoekers starten scherp in deze partij. Het drukt LASK Linz terug op de eigen speelhelft.


 • 7'

  Overtreding

  Gruber gaat makkelijk liggen na een contact met De Laet. De thuisploeg versiert een vrije trap op de rand van de grote rechthoek.

MEER OVER RAFC - Royal Antwerp FC

Meer voetbalnieuws