Gemeenteraadsleden Hamid Riffi, Gabriella De Francesco en Maxine Willemsen. © Stad Mechelen

Gemeenteraadsleden willen menstruatiearmoede aanpakken

Mechelen -

De Mechelse gemeenteraadsleden Hamid Riffi (CD&V) en Maxine Willemsen (Vld-Groen-m+) en schepen van Sociale Zaken Gabriella De Francesco (Vld-Groen-m+) willen samen werk maken van een aanpak tegen menstruatiearmoede. Zo’n 12% van de vrouwen in ons land blijkt soms geen geld te hebben voor menstruatieproducten.

“Dat heeft grote gevolgen”, zegt Riffi. “Tieners worden creatief in het zoeken van oplossingen als ze niet over maandverband of tampons kunnen beschikken. Zo kiezen ze er vaak voor om weg te blijven van school, wat dan weer leidt tot schooluitval. Daarnaast zorgt menstruatiearmoede ook voor stress en minder mentaal welzijn. Ik heb het kabinet van Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) aangeschreven en zij willen net als ik dat er een nauwere samenwerking komt met armoedeorganisaties en scholen.”  

“Die samenwerking komt er ook, zodat er een concreet plan van aanpak opgesteld kan worden. We zullen ook de bevoegde ministers aanschrijven over een btw-verlaging”, zegt De Francesco. Gemeenteraadslid Maxine Willemsen wil het taboe dan weer doorbreken. “Dat personen die menstrueren schrik hebben om uitgelachen te worden en sociaal geïsoleerd te geraken, moeten we bespreekbaar maken. De school moet een veilige ruimte zijn. Want schoolverzuim door menstruatiearmoede is vooral zonde van het talent dat nodeloos verloren gaat.” (svds)

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio