©  Vier

RECEPT. Loempia’s met kip of veggie

Elke dag maken chocolatier Dominique Persoone en stylist Jani Kazaltzis een nieuw recept klaar in het programma ‘Cook ensemble’. Deze keer op het menu: Loempia’s met kip of veggie.

vwh

NODIG

(voor 2 flinke eters)

  • 1 kipfilet, 200 g vegetarisch gehakt of ‘kipstuckjes’
  • 8 vellen ’spring roll pastry’ (vierkant)
  • 150 g broccoli (verse roosjes kant-en-klaar)
  • 100 g sojascheuten
  • ½ rode paprika
  • 1 stam prei (schoongemaakt)
  • 1 ui (gepeld)
  • 1 duim verse gember (geschild)
  • 1 sinaasappel
  • sojasaus (of wat zout)
  • sesamolie
  • peper
  • scheutjes olijfolie
  • 1 el maiszetmeel (maizena)
  • salade
  • 1/4 witte kool
  • een hand verse basilicum
  • een scheut gembersiroop
  • een scheut olijfolie
  • een scheut azijn
  • peper & zout

dipsaus

  • 100 g suiker
  • 2 dl water
  • 1 limoen
  • 1 rode chilipeper
  • 1 el maiszetmeel (maizena)

extra

  • een friteuse met olie (baktemperatuur: 180°C)

Bereiding

Loempia’s

  • snij de ui, prei, paprika en broccoli in hapklare stukjes
  • stoof de groenten in een pot met een scheutje olijfolie
  • doe er ook de sojascheuten bij
  • snipper de gember fijn of rasp en roer door de groenten
  • blus de beetgare groentemengeling met het sap van de sinaasappel
  • breng het mengsel op smaak met wat peper, sojasaus en een voorzichtig scheutje sesamolie
  • laat de groenten wat afkoelen
  • snij de kipfilet in blokjes en bak in een scheutje olijfolie, gekruid met peper en zout (of bak de vleesvervanger die je koos)
  • meng dit door de gestoofde groenten
  • meng wat maiszetmeel met een scheutje water en gebruik dit als lijm voor de loempiavellen
  • leg een vel loempiadeeg in ruitvorm op je werkblad
  • schep een portie groenten (met kip) in het midden
  • plooi de bovenste punt van het vel eroverheen en kleef vast met een beetje van de ‘lijm’
  • plooi de linkse en rechtse punten naar binnen, lijm, en rol het pakketje strak naar de onderste punt toe
  • frituur de loempia’s een paar minuten op 180°C

Dipsaus

  • meng twee delen water met één deel suiker en breng aan de kook
  • verwijder de zaadjes en snipper de chilipeper in piepkleine stukjes
  • laat de saus 15 minuten zacht inkoken
  • roer er het limoensap doorheen en bind de saus met een beetje maiszetmeel opgelost in water

Salade

  • snij het stuk witte kool in zeer dunne reepjes en doe ze in een mengkom
  • voeg wat olijfolie, azijn en gembersiroop toe en kruid met peper en zout
  • werk af met versnipperde blaadjes basilicum

‘Cook ensemble’, elke weekdag om 18.45 uur op VIER.

NIET TE MISSEN