Aangeboden door Kenwood

© Kenwood

Wat mag je vandaag (en morgen) van je keukenrobot verwachten?

5 verrassende functies van de nieuwe generatie keukenrobots

Een keukenrobot die je toelaat om ingrediënten rechtstreeks in de mengkom te wegen? Of een die in diezelfde kom meteen kookt en zelfs roerbakken mogelijk maakt? De betere keukenrobot van vandaag doet heel wat meer dan het toerental of het aantal accessoires van de vorige generatie opschroeven. We lijsten vijf verrassende nieuwe functies van deze veelzijdige toestellen voor je op.

1. Koken in de kom

De nieuwe keukenrobot is steeds vaker voorzien van een verwarmingselement. Zo beschikt de Titanium Chef Patissier XL van Kenwood bijvoorbeeld over zo’n kookplaat die opwarmt tot 70 graden Celsius. Handig om snel boter of chocolade te smelten zonder je fornuis of andere pannen te gebruiken. Of om deeg voor gebak of brood niet enkel te kneden, maar meteen ook te laten rijzen. De Cooking Chef XL gebruikt dan weer inductie om de inhoud van de kom tot nog hogere temperaturen te verhitten. Dat maakt nog meer warme en zelfs roerbak- en stoomgerechten mogelijk.

2. Geïntegreerd wegen

Je ingrediënten eerst in een aparte kom op een apart toestel wegen en die vervolgens naar je mengkom overhevelen, dat is met de nieuwe keukenrobots verleden tijd. Deze toestellen zijn immers uitgerust met een geïntegreerd weegsysteem. Zo kunnen al die ingrediënten nu gelijk je mengkom in. Zonder extra stap, gemors of te moeten compenseren voor die kleine hoeveelheid die altijd aan je weegbeker blijft hangen. De beste modellen laten dat precieze wegen ook toe bij blenderbokalen, sapcentrifuges en andere accessoires.

3. Een app die iets voorstelt

Toegegeven, het lijkt een ietwat brutale titel. Maar te veel leveranciers van keukentoestellen pakken uit met apps die de gebruiker weinig meer voordeel bieden dan een basiscontrole of afstandsbediening. Dat is mooi meegenomen, maar vandaag mag je meer verwachten van een app. Zoals een persoonlijk accent kunnen geven aan een van de vaste programma’s of recepten. Bijvoorbeeld door aan het aantal gram van bepaalde ingrediënten naar jouw voorkeur bij te stellen. Of nog beter: nieuwe recepten en programma’s naar je toestel downloaden. Zo blijf je continu je menu en je keukenrepertoire uitbreiden.

4. Intuïtief en precies

Met meer functies komen ook meer mogelijkheden. Die veelzijdigheid is een plus, maar niet als die keer op keer een diepe duik in de handleiding vereist. Daarom voorzien de beste toestellen een intuïtieve bediening. Als het goed is, brengt die alle opties en vaak onderling te combineren features helder onder je vingers. In zo weinig mogelijk stappen als het om een routineklus gaat, maar diep genoeg om tegemoet te komen aan de specifieke wensen van een gedreven hobbykok. Zo noemt bijvoorbeeld Kenwood het aanraakbedieningspaneel van de Titanium Chef Patissier XL en de Cooking Chef XL niet voor niets ‘BakeAssist’ en ‘CookAssist’.

 © Kenwood

5. Meer met minder

Energie-efficiëntie, het is misschien niet echt een feature, maar wel iets dat steevast terugkeert in het verlanglijstje van de moderne thuischef. Wie vandaag een nieuwe keukenrobot koopt, mag betere prestaties verwachten, zonder dat daar een hoger stroomverbruik tegenover staat. Dat vraagt misschien minder merkbare, maar daarom niet minder belangrijke innovaties. Zeker iets om rekening mee te houden wanneer je een upgrade overweegt. Immers, hoe sneller je de knoop doorhakt, hoe sneller je van zowel nieuwe functionele als de energiebesparende voordelen geniet.