©  Frederik Beyens

Beerschot-trainer Losada rouwt om Maradona: “Rust zacht, Diego”

Hernan Losada rouwt om zijn landgenoot Diego Maradona. “Rust zacht, Diego. Je was altijd al nummer één. Dat is nu nog zo en zal altijd zo zijn.” De Beerschot-trainer haalde in het verleden al aan waarom Maradona wereldwijd en vooral in Argentinië zo’n grootheid is.

In 1990 keek de achtjarige Hernan Losada, ex-Anderlecht en nu Beerschot, met betraande ogen naar de verloren WK-finale. “Net als heel Argentinië vind ik nog altijd dat een discutabele penalty ons de wereldtitel heeft gekost. Dat tornooi moet zowat mijn eerste herinnering aan Diego Maradona zijn.”

“Zijn beste momenten heb ik via YouTube ontdekt. Dat blijft een verbijsterende ervaring. Ik herinner me nog wel hoe hij – met die gele streep in zijn kapsel - op latere leeftijd terugkeerde bij Boca Juniors, een club uit mijn geboortestad Buenos Aires. De hele stad stond op zijn kop. Geloof me, Maradona kan zich ook nu nog onmogelijk op straat vertonen. Niet in Napels, niet in Buenos Aires, niet in de rest van Argentinië.”

“Populairder dan Messi”

“Ik begrijp dat jullie Belgen vooral teruggrijpen naar het WK 1986, maar voor mij steekt zijn periode bij Napels erbovenuit. Hij stuwde zijn club naar winst in de UEFA-cup en twee Italiaanse titels. En Italië bezat toen de beste teams van de wereld: Juventus met Platini, AC Milaan met Van Basten en Gullit.

“In mijn geboorteland blijft hij populairder dan Lionel Messi. Niet alleen omdat Maradona een wereldtitel heeft behaald, maar ook door zijn levensloop. Messi is opgegroeid in Spanje, Maradona in Argentinië. Allicht heeft een moeilijke jeugd zijn rebelse karakter voor een stuk gevormd. Veel Argentijnen met een gelijkaardige achtergrond kunnen zich daarmee identificeren.” 

MEER OVER K. Beerschot V.A.

Meer voetbalnieuws