Toon Aerts won vorig jaar de wereldbeker bij de mannen. © Photo News

UCI schept duidelijkheid over prijzengeld wereldbeker veldrijden

De UCI heeft duidelijkheid geschept over de prijzengelden van de wereldbeker veldrijden. In vergelijking met vorig jaar is de prijzenpot voor vijf wedstrijden bij de mannen geslonken met 104.375 euro. Bij de dames is dat 90.000 euro.

Bram Vandecapelle

“We weten nog van niets. Deze voormiddag hadden we nog contact met Flanders Classics, maar zij zeiden dat de onderhandelingen met de UCI nog liepen”, aldus woensdagnamiddag iets rond de vieren in Tabor. Vier dagen voor de wereldbekermanche veldrijden in Tsjechië wist de lokale organisator Petr Balogh nog hoeveel het prijzengeld in de wereldbeker bedroeg. Niet handig, vermits Balogh en zijn organisatie het prijzengeld van de manche moeten betalen. Vorig jaar was dat nog 39.500 euro bij de mannen en 29.365 euro voor de dames.

Daar komt deze jaargang verandering in. Omstreeks 17u30 communiceerde de UCI. Bij de mannen bedraagt de totale prijzenpot per manche nu 29.625 euro, voor de dames is dat 22.365 euro. Opnieuw is er sprake van bijna gelijkheid. De eerste elf renners bij de mannen strijken hetzelfde op als de eerste dames. Voor de eerste 4.000 euro, voor de tweede 2.700 euro, voor de derde 2.300 euro. De vierde en vijfde pakken nog € 2.000 en € 1.800 mee naar huis. Vorig jaar mocht de winnaar nog op € 5.000 rekenen.

 ©  BELGA

De grootste daling situeert zich in de prijzenpot voor het eindklassement. In tegenstelling tot de verschillende manches wordt dit niet betaald door de lokale organisatoren, maar door Flanders Classics. Na hun eindzege over negen manches gingen winnaars Toon Aerts en Annemarie Worst in januari nog met 30.000 euro op aan de haal. De eindwinnaars van de wereldbeker bij de mannen en vrouwen moeten het deze jaargang met 22.500 euro redden. Zowel bij de mannen als de dames daalt de prijzenpot voor de eindstand van 155.000 naar 100.000 euro.

Onlogisch is dat niet. In vergelijking met vorig jaar gaan er maar vijf wereldbekermanches door in plaats van negen. Al is de kans niet klein dat verschillende veldrijders en veldrijdsters de wereldbeker nu sneller zullen laten links liggen.

Meer sportnieuws