© shutterstock

Stad neemt technici aan zonder sollicitatiegesprek

Mechelen -

De stad Mechelen heeft de eerste twee vacatures opengezet voor het nieuwe project ‘12Work’, waarbij sollicitanten de job krijgen zonder daarvoor eerst op sollicitatiegesprek te moeten komen. Door het voorbeeld te geven, wil de stad andere werkgevers aanmoedigen om ook op deze manier te werk te gaan. Het concept komt overgewaaid uit Amerika.

Stijn Van de Sande

In de Verenigde Staten bestaat het Open Hiring-model al langer. Binnen het model wordt een vacature toegewezen aan de eerste persoon die zich kandidaat stelt. De sollicitant moet dus niet meer op sollicitatiegesprek komen. Op die manier wordt er volgens de stad komaf gemaakt met bewuste of onbewuste vooroordelen, onnodige sollicitatiegesprekken en onrealistische vereisten. In de Dijlestad krijgt het project de naam ‘12work’, dat je moet lezen als ‘one two work’ of ‘want to work’.

“Concreet komt het erop neer dat kandidaten die geïnteresseerd zijn in een job hun telefoonnummer kunnen achterlaten op een van de inschrijvingsmomenten. De eerste werkzoekende die zich daarna aanmeldt voor een vacature, wordt aangenomen. Zo krijgt iedereen de kans om zich te bewijzen op de werkvloer”, zegt schepen van Diversiteit en Gelijke Kansen Gabriella De Francesco (Vld-Groen-m+). “Met 12work kijken we niet naar verleden, ervaring of diploma. Iedereen die wil werken en denkt aan de juiste kwaliteiten te voldoen, is welkom.”

Andere werkgevers aanmoedigen

De stad zette alvast twee vacatures open voor technici bij de Groendienst. Later zullen daar andere vacatures aan toegevoegd worden. “Door zelf aanwervingen te realiseren via het model, hopen we andere werkgevers in onze stad aan te moedigen om hetzelfde te doen”, zegt schepen van Personeel en Werk Greet Geypen (Vld-Groen-m+). Een aantal vereisten, zoals een specifiek diploma of een blanco strafblad vallen uiteraard niet weg. “Zolang de werkgever maar de eerste geschikte kandidaat aanwerft”, klinkt het.

Inschrijven op de wachtlijst kan in het Sociaal Huis Mechelen op dinsdag (12-15.30u) en donderdag (9-12u).

www.12work.info
Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio