Schepen Koen Anciaux bij de beelden van Maria, Jozef en Jezus. ©  Stad Mechelen.

Expositiekast van Heilige Familie gaat in restauratie

Mechelen -

Een expositiekast in de Mechelse Sint-Katelijnekerk die de Heilige Familie voorstelt, gaat in restauratie. De beelden zijn van de hand van Nicolaas Van der Veken, een leerling van Lucas Faydherbe.

Sven Van Haezendonck

Na de voltooiing van de restauratie van het interieur in 2018 maakt de stad nu ook werk van het opknappen van het meubilair in de kerk. De beschilderde rococokast die Petrus Valckx vervaardigde, toont drie houten beelden van Maria, Jozef en Jezus. Die beeldhouwde Van der Veken. De beelden zijn ontkleed en worden behandeld tegen houtaantasting. Om het textiel van de beelden na restauratie beter te beschermen, krijgt de kast UV-werend glas.

Van de kast zelf haalt de restaurateur de afschilferende verflagen weg en worden ze plaatselijk geretoucheerd. Het kozijn wordt opnieuw beschilderd met dezelfde tekening als de originele marmerimitatie. “We zetten de komende jaren in op de restauratie van dit kleinere, maar heel waardevolle erfgoed”, zegt Koen Anciaux (Vld-Groen-m+), schepen van Monumenten. Aannemer Renotec voert het werk uit voor 36.586 euro. De Vlaamse overheid kende voor de restauratie een subsidie van 17.500 euro toe. Eind maart 2021 moet ze afgerond zijn.

Dankzij een beheersplan mag de stad voor de Sint-Katelijnekerk ieder jaar een erfgoedpremie aanvragen om waardevolle interieurelementen en cultuurgoederen onder handen te nemen.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio