De bomenteller houdt het bomenbestand op het openbaar domein bij, zoals hier op het Sint-Romboutskerkhof. ©  Sven Van Haezendonck

Bomenteller staat online, CD&V gelooft er niets van

Mechelen -

De bomenteller van de stad Mechelen is online te raadplegen, maar oppositiepartij CD&V gelooft er niets van. “Het is een enorme verbloeming van de werkelijkheid”, klinkt het.

Sven Van Haezendonck

LEES OOK. Mechelen wil van N16 boulevard maken: “Dat is halve autosnelweg”

Al sinds 2016 houdt Mechelen het aantal bomen bij dat wordt geplant en geveld op het openbaar domein. Het stadsbestuur engageert zich om daar elke gekapte boom te vervangen door drie nieuwe. Iedere Mechelaar kan voortaan ook online nagaan hoe de stad en zijn of haar wijk ervoor staan. “De cijfers worden jaarlijks na elk plantseizoen ter beschikking gesteld om zo een goed overzicht te kunnen geven”, zegt Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Natuur- en groenontwikkeling.

Het Mechelse stadsbestuur heeft de ambitie om tegen het eind van de bestuursperiode (eind 2024) 87.000 bomen aan te planten. “Dat is één boom per Mechelaar: zowel op het openbaar domein als in de eigen tuin, zowel een individuele boom in een groenperk als de aanplanting van een compleet nieuw bos”, legt de eerste schepen uit. Op dit moment staat de teller volgens de stad op 13.530. “Een behoorlijk hoog getal als je weet dat nog heel veel plannen in de voorbereidende fase zitten”, stelt Princen.

Dat er de voorbije twee jaar ‘slechts’ 160 bomen werden geveld, is voor CD&V ‘een slag in het gezicht van alle Mechelaars die mee op de barricade staan voor het behoud van natuur en bos’. “Dit is de waarheid geweld aandoen. Wie gelooft die mensen nog? Het is duidelijk dat de bomenkap voor grote, private ontwikkelingsprojecten niet wordt meegeteld”, zegt Karl Lauwers. Als voorbeeld haalt hij de bomen aan die sneuvelden voor het nieuwe winkelpark Malinas. Zijn partij hamert er al langer op dat de verkiezingsbelofte van de stadslijst om per gevelde boom drie nieuwe te planten niet meetelt voor grote private ontwikkelingsprojecten.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio