© ZOO Antwerpen

Zoo verliest okapi Bondo: geboren en getogen in Antwerpen

Een echte Antwerpenaar, al ziet hij er zeer exotisch uit, is gestorven: okapi Bondo (20) overleed in de Zoo. Hij was vader van Hakima, Jabari, Qira en Ubundu.

De Zoo Antwerpen is internationale stamboekhouder van de okapi’s en coördineert het kweekprgramma op Europees vlak. Sinds 1919 zijn zelfs al 49 okapi’s geboren in de Antwerpse Zoo. De okapi is verwant aan de giraffe en komt in het wild enkel nog voor in het noordoosten van Congo.

Bondo was een van die in Antwerpen geboren okapi’s en overleed deze week. Hij was ook erg productief binnen het kweekprogramma en bracht vier nakomelingen voort. In augustus feliciteerde de Zoo Bondo nog met zijn 20ste verjaardag. De streepjes van de okapi’s komen ook terug in het Zoo-logo.

Bondo is belangrijkste man van heel kweekprogramma omdat hij minste gemeenschappelijke genen heeft met de rest van de dierentuinpopulatie. Eerder kwam hij enkele keren in het nieuws omdat hij nogal agressief was tijdens het paren. Om te voorkomen dat hij de vrouwtjes zou verwonden tijdens zijn escapades kreeg hij lederen kapjes over zijn hoorns.

Er zijn al meer dan vijftig okapis geboren in kweekprogramma. Antwerpen is Europees coördinator van het stamboek. Het doel is om de populatie in zoo’s te doen groeien tot 90 als reserve populatie voor Congo.

 ph, bl

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio