Vrachtwagens branden uit na zwaar ongeval op E34: 1 dode

Bij een zwaar verkeersongeval op de E34 in Vorselaar is woensdagochtend een vrachtwagenbestuurder om het leven gekomen. De vrachtwagen, geladen met varkenshuiden, was op een geparkeerde vrachtwagen ingereden, waarna beide trucks vuur vatten. De bestuurder zat gekneld in zijn verhakkelde cabine en was kansloos. Ook een derde vrachtwagen vloog in brand en is vernield. De takelwerken nemen woensdag nog de hele dag in beslag.

De trucker die het ongeval veroorzaakte, verliet rond 3.45u de snelweg om het parkeerterrein in de richting van Antwerpen op te rijden. Toen liep het mis. De truck ramde betonnen boordstenen en vernielde de slagboom aan de ingang van het parkeerterrein. De vrachtwagen reed vervolgens in op een geparkeerde truck.

De cabine van de vrachtwagen die het parkeerterrein was opgereden, werd helemaal vernield en bovendien brak vrijwel onmiddellijk brand uit. De bestuurder zat gekneld in zijn verhakkelde cabine en was kansloos. De vlammen sloegen ook meteen over naar een derde vrachtwagen die vlakbij geparkeerd stond. De bestuurder heeft nog geprobeerd een eindje verder te rijden, maar dat mocht niet meer baten. Ook zijn vrachtwagen brandde volledig uit.

Tankwagens

Toen de brandweer ter plaatse kwam, stonden de trucks in lichterlaaie. “Al tijdens het aanrijden hebben we versterking in de vorm van tankwagens opgeroepen”, zegt Danny Van den Bergh van de brandweerzone Kempen. “De beschikbaarheid van bluswater is langs de snelweg altijd een aandachtspunt. Bij het ter plaatse komen waren de vrachtwagens helaas al verloren en ook voor de bestuurder konden we niets meer doen. Omdat er geen gevaar meer was voor verdere uitbreiding, was het een kwestie van afblussen.” De brand ging gepaard met een reeks luide knallen veroorzaakt door de banden van de vrachtwagens die stuk sprongen. Die knallen waren tot in de buurgemeenten te horen.

Er schiet zo goed als niets over van de vrachtwagens

De precieze oorzaak van het ongeval is onduidelijk. Mogelijk was de bestuurder onwel geworden achter zijn stuur, maar gezien het uur is het ook mogelijk dat de man in slaap was gevallen. Er wordt onderzocht of de vrachtwagen al aan het slingeren was voor de chauffeur de parking opreed.

Opruim- en takelwerken

Na het ongeval werd de snelweg in de richting van Antwerpen afgesloten om de hulpdiensten toe te laten op een veilige manier te werken. Een uur later werd één rijstrook vrijgegeven, maar de verkeersmoeilijkheden bleven een tijdje aanslepen. De toegang naar de parking Vorselaar blijft afgesloten. De takelwerken zijn woensdag nog aan de gang en nemen nog wel een aantal uur in beslag.

De vrachtwagen die het ongeval veroorzaakte, was geladen met varkenshuiden. De chauffeur reed in op een truck geladen met cementpoeder in bulk. Die lading is deels op de baan terechtgekomen en moet door de hulpdiensten opgeruimd worden. De derde vrachtwagen had autovelgen bij.

 ©  BFM

 ©  BFM

 ©  BFM

 ©  BFM

 ©  BFM

 ©  BFM

 ©  BFM

 (MPH)

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio