©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

21 coronabesmettingen in wzc Berkenhof, maar geen ziektesymptomen

Heist-op-den-Berg -

Bij woonzorgcentrum (wzc) Berkenhof in Heist-op-den-Berg testten zestien personeelsleden en vijf bewoners positief op corona. Opvallend: niemand vertoonde ziektesymptomen. De tests gebeurden preventief, dus de besmettingen kwamen eerder toevallig aan het licht. De werking van het wzc komt niet in het gedrang.

Kristof Van Rompaey

Zo'n vier weken geleden vroeg wzc Berkenhof een collectieve test aan voor het personeel en de medewerkers. “Dat deden we preventief omdat de cijfers toen zo enorm stegen”, legt bevoegd schepen Sarah Wouters (Groen) uit. “Uiteindelijk zijn de tests afgelopen vrijdag pas uitgevoerd. Daaruit bleken vijf bewoners en zestien medewerkers positief, maar niemand vertoonde symptomen. Anders hadden we natuurlijk al vroeger geweten dat er iets schortte.”

Thuis tot zaterdag

De besmette personeelsleden zitten al zeker tot en met vrijdag thuis. Wie tegen dan geen ziekteverschijnselen vertoont, kan in principe opnieuw aan de slag. “De vijf positieve bewoners zitten momenteel in quarantaine samen met de mensen waarmee ze aan tafel zitten om te eten”, zegt de schepen. “Die mensen zijn wel negatief, maar werden preventief dus toch in quarantaine geplaatst om een verdere verspreiding te voorkomen. Zij worden woensdag opnieuw getest en mogen natuurlijk uit quarantaine als ze negatief testen.”

Grote solidariteit

Veel besmettingen maar toch geen zieken. Volgens de schepen deed een gelijkaardig fenomeen zich ook al tijdens de eerste golf voor. “Dat neemt natuurlijk niet weg dat anderen er dan weer wel enorm ziek van kunnen worden”, benadrukt Wouters. “Ondanks zestien besmette medewerkers op in totaal 120 personeelsleden, krijgt Berkenhof momenteel alles nog gebolwerkt. Het is zwaar, maar er is een grote solidariteit tussen het personeel. Dinsdag vernamen we dat medewerkers van wzc’s een loonopslag krijgen van de Vlaamse regering. In mijn ogen is dat dubbel en dik verdiend. Ook hier wordt enorm hard gewerkt.”Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio