Het bord dat boer Herman Vissers in de Lovenhoek zette. ©  kma

Ook landbouwers vragen erkenning voor wandelgenot in Lovenhoek

Zandhoven, Vorselaar, Grobbendonk -

Ook landbouwers vragen erkenning van natuurwandelaars voor hun werk. Zo plaatste boer Herman Vissers in een wei naast de witte kapel in Lovenhoek een groot bord met de tekst ‘Dit landschap wordt u gratis aangeboden door de landbouw’.

Kristin Matthyssen

Natuurgebied Lovenhoek van Natuurpunt krijgt momenteel heel veel waardering van door de coronacrisis geïnspireerde wandelaars en -fietsers. Het gebied strekt zich uit over Pulle, Pulderbos en Vorselaar. De complimenten gaan meestal richting Natuurpunt, dat het gebied voor een groot stuk bezit en beheert. Maar er vindt ook nog heel wat landbouw plaats. Om dat duidelijk te maken, plaatste boer Herman Vissers uit de vlakbij gelegen Eikenschrans in Grobbendonk een bord met de slogan ‘Dit landschap wordt u gratis aangeboden door de landbouw!’. Het gaat om hetzelfde bord dat hij in 2007 bij de opening van het Lovenhoekpad door Natuurpunt al eens had geplaatst.

“Niet als protest, want we werken hier doorgaans goed samen met Natuurpunt, maar gewoon om een beetje erkenning voor ons werk te krijgen”, vertelt Herman Vissers, die veel mensen kennen als vaste leverancier van de Buurderijen. “Ook wij landbouwers zorgen ervoor dat je hier zo mooi kan wandelen. We hebben de Lovenhoek altijd op de best mogelijke manier proberen te onderhouden. Het bord dient gewoon als bewustmaking.”

Vissers baat ook een hoevewinkel in de buurt uit. Of hij daar al veel van die wandelaars over de vloer heeft gekregen? “Nee, eigenlijk niet. Over het algemeen krijgen landbouwers weinig blijk van waardering en associëren mensen ons meestal met overbemesting of zo, terwijl dat slechts uitzonderingen zijn.”

Luc Lauwereys van de Landelijke Gilde Vorselaar, die zelf ook in de buurt boert, vindt het een goede actie. “Mensen zeggen altijd dat ze in de natuur zijn gaan wandelen. Waarom eens niet zeggen: We zijn in een landbouwgebied gaan wandelen?”

Marc en Patricia uit Zoersel aan de picknickbank naast de kapel. ©  kma

Marc en Patricia uit Zoersel zitten net te picknicken aan de kapel als we passeren. “Het Zoerselbos is onze achtertuin. We vinden het fijn om nieuwe gebieden te ontdekken. We zijn aan sportcentrum De Dreef aan Oostakker in Vorselaar vertrokken om nog wat extra knooppunten te doen, zodat we in totaal vijftien kilometer zullen wandelen vandaag. Dat de landbouwers ook erkenning vragen voor ons wandelgeluk in deze barre tijden, begrijpen wij volledig. Zij verdienen ook complimenten voor het mooi landschap.”Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio