©  EPA-EFE

Eén jaar cel geëist tegen agent die dood van Mawda veroorzaakte

De openbare aanklager eist één jaar cel met uitstel voor Victor J. G., de agent van de federale wegpolitie in Bergen die de dood van Mawda heeft veroorzaakt. Volgens de vader van het Koerdische meisje uit Irak heeft de man niet getwijfeld op het moment dat hij de trekker overhaalde. Dat zei hij op de tweede dag van het proces voor de correctionele rechtbank in Bergen. “Ik heb de politieagent gezien toen hij zijn wapen nam”, zei de man. “Hij schoot op ons, zonder te twijfelen. Ik zag hem één keer schieten en die kogel raakte mijn dochter.”

jvhBron: Eigen berichtgeving, Belga

De vader nam dinsdag als eerste het woord, in het Nederlands. “Ik wil jullie verzekeren dat zelfs na 2,5 jaar ik niets vergeten ben van wat die nacht gebeurd is.” Het verlies van Mawda weegt nog altijd zwaar, vertelde de vader. “We zijn getraumatiseerd, mijn zoon ook”, zei hij. “Als hij een politieagent op straat ziet, moet ik hem beschermen omdat hij huilt.”

LEES OOK: Agent houdt op eerste procesdag vol dat dodelijk schot op Mawda (2) ongeluk was

In de bestelwagen was het een ander gezin dat kinderen door het venster aan de achtervolgende agenten toonde. Toen het gezin na het schot uit de bestelwagen stapte, verloor Mawda al veel bloed. “Ik ben om een ambulance beginnen roepen, hulp beginnen vragen, maar de agenten waren niet echt beleefd. Ze hebben Mawda afgenomen en twee van hen hebben mij lastiggevallen. Ze hebben ons op een onmenselijke manier behandeld. De ambulance kwam heel laat en ze hebben ons belet mee te gaan.”

Moeder: “Ze hebben Mawda uit de handen van haar vader gerukt”

“Mijn man heeft met gebaren proberen duidelijk te maken dat we een ambulance nodig hadden”, zei de moeder, die haar tranen niet kon bedwingen. “Ze hebben Mawda uit de handen van haar vader gerukt en haar op de grond gegooid. Een agente trok aan mijn haar om te vermijden dat ik mijn dochter in de ambulance zou volgen.”

LEES OOK: Zaak-Mawda: “We gaan met een gevoel van wantrouwen naar de zitting”

Na de feiten moesten de ouders twee nachten doorbrengen in een gevangeniscel, zonder nieuws over hun dochter. “We hebben haar pas na de autopsie weer kunnen zien”, zei hij. “Zoiets kan ik niet vergeten, dat is niet menselijk.”