© gva

Romeinse god Neptunus neemt vrachtwagen naar Sportoase

De Neptunusmozaïek die bijna een halve eeuw lang de voorgevel van het oud gemeentelijk zwembad in Heist-op-den-Berg sierde, heeft sinds dinsdagochtend een nieuwe plek aan de nieuwe Sportoase in de Lostraat. Bij de sloop van het oud zwembad werd het kunstwerk voorzichtig verwijderd en bewaard. De Romeinse godheid staat nu klaar om de komende generaties zwemmers welkom te heten aan het nieuwe complex.

Bij het afbreken van het oud gemeentelijk zwembad gingen er op sociale media stemmen op om het kunstwerk van Neptunus te bewaren. De Romeinse god van de zee was immers een oriëntatiepunt geworden in de gemeente. De ontmanteling ervan was niet bepaald een koud kunstje: bij het afbreken werd achter het kunstwerk een dikke betonlaag gegoten om het te fixeren en veilig te verplaatsen. Alle tegeltjes afbreken en weer opbouwen, was geen optie.

LEES OOK: Mozaïek Neptunus zweeft zonder brokken naar magazijn

Het was bang afwachten of de operatie zou slagen, maar in september verhuisde Neptunus tijdelijk naar de terreinen van het team Openbare Werken op de Herentalsesteenweg. Daar werd de loodzware mozaïek dinsdagochtend opgehaald door een vrachtwagen met kraan.

 ©  Joren De Weerdt

Voorbereiding is alles

“Het was best nog even spannend”, zegt schrijnwerker Kris Heremans van de technische dienst. “Het afbreken gebeurde met een aparte kraan en een aparte vrachtwagen. Nu was het een vrachtwagen met kraan erop gemonteerd. Het gevaarte weegt zo’n 6,5 ton en raakte maar nipt geladen. De chauffeur van de vrachtwagen had maar zo'n 200 kilogram overschot, maar het is gelukt.” Heremans stak ook de sokkel in elkaar waarop het gevaarte voortaan rust. “De voorbereiding is het belangrijkste bij een project zoals dit”, zegt hij.

Zicht op Neptunus

Wie een duikje neemt in het grote sportbad bij Sportoase De Lo, kijkt voortaan uit op Neptunus. Met zijn rug staat hij richting het oud zwembad gericht. “Om de mozaïek te beschermen tegen vocht en regen, komt er nog een rand van polyester rond”, legt schepen van Toerisme en Evenementen Katleen Vantyghem (N-VA) uit. “Er komt ook een beschermlaag op. Zo kan onze Neptunus er hopelijk weer tegen voor de komende vijftig jaar.”

LEES OOK: COLUMN. Fan van het laatste uur

De mozaïek kwam volgens het lokaal bestuur mee tot stand dankzij François Van Put, leraar aan de Heistse tekenacademie. Hij was sterk betrokken bij de inrichting van het intussen afgebroken gemeentelijk zwembad. De verhuizing van Neptunus kostte in totaal 10.000 euro.

 ©  Joren De Weerdt

 (kvro)MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio