©  Vier

RECEPT. Balletjes en groentes op z’n Grieks

Elke dag maken chocolatier Dominique Persoone en stylist Jani Kazaltzis een nieuw recept klaar in het programma ‘Cook ensemble’. Deze keer op het menu: balletjes en groentes op z’n Grieks.

flb

Nodig

Balletjes

• 300 g lamsgehakt (of gemengd gehakt)

• 1 sjalot

• 30 g pijnboompitten

• 1 ei

• een scheut olijfolie

• peper en zout

Aubergine & feta

• 1 aubergine

• 100 g Griekse feta (kaas)

• verse of gedroogde oregano

• een beetje honing

• een scheut olijfolie

Groentesaus

• 1 courgette

• 2 sjalotten

• 2 tenen knoflook

• 50 g groene olijven (ontpit)

• 2 el tomatenpuree

• 1 el kappertjes

• 1 kl suiker

• een scheut water

• verse of gedroogde oregano

• peper & zout

Griekse pasta

• 200 g orzo (Griekse pasta)

• een scheut olijfolie

• peper & zout

Bereiding

Balletjes

• snipper de sjalot

• meng het (lams)gehakt met ei, fijne sjalot, peper en zout

• kneed er de pijnboompitten doorheen

• rol het vleesmengsel tot balletjes van zo’n 3 cm diameter

• bak ze goudbruin in een hete pan met een scheut olijfolie

Groentesaus

• snij de courgette ongeschild in dobbelsteentjes

• snipper de sjalotten fijn en snipper (of crush) ook de tenen knoflook

• halveer de pitloze olijven

• verhit een scheut olijfolie in een pot of diepe pan en stoof de sjalotsnippers en de knoflook kort

• voeg de blokjes courgette toe en stoof al roerend tot ze beetgaar zijn

• voeg tomatenpuree toe, de halve olijven en de kappers, en bak een paar minuten al roerend

• roer er een snuif suiker doorheen en voeg een scheutje water toe

• kruid naar smaak met wat zout, peper (of cayennepeper) en oregano

Aubergine en feta

• zet de ovengrill op

• snijd de aubergine in ronde plakken van ongeveer 1 cm dik

• verhit een scheut olijfolie in een pan en leg er de ronde plakken aubergine in

• kruid met wat oregano, bak de schijven lichtbruin langs beide zijden en voeg tussendoor wat extra olijfolie toe

• zet het vuur zachter en verkruimel feta over de plakken groente

• laat alles nog even garen en stapel dan telkens 3 plakjes aubergine met feta bovenop elkaar

• knijp er een beetje honing over en karameliseer de torentjes kort onder de hete grill

Orzo (Griekse pasta)

• breng water aan de kook met een snuif zout

• kook de orzo gaar zoals aangegeven op de verpakking (ong. 10-12 minuten) en giet af door een vergiet

• roer een scheutje olijfolie door de Griekse pasta en kruid met peper en zout

‘Cook ensemble’, elke weekdag om 18.45 uur op VIER.

NIET TE MISSEN