Gault&Millau: Antwerpen heeft vier absolute toprestaurants en de beste cocktails en desserts

Het gastronomische instituut Gault&Millau heeft haar jaarlijkse prijzen bekendgemaakt en scores op 20 uitgedeeld aan de restaurants in ons land. Culinaire fanaten en de betere restaurantuitbaters kijken elk jaar uit naar deze dag. De prijsuitreiking had heel wat lekkers voor de provincie Antwerpen.

Zo heeft de provincie dankzij stijger Nuance uit Duffel nu vier restaurants met een topscore van 18 op 20. Datzelfde Nuance viel ook in de prijzen als restaurant dat de beste desserts serveert.

Le Pristine van Sergio Herman in Antwerpen is dan weer de hoogste nieuwkomer met 16 op 20.

LEES OOK:


Een overzicht van de meest opvallende vermeldingen:


HOGE SCORES EN NIEUWKOMERS

• Klavertje vier: Nuance in Duffel schaart zich bij vier Antwerpse restaurants met 18/20

Nuance, het restaurant van Thierry Theys en Sofie Willemarck is het New Restaurant On The Top. Thierry Theys kookte zich naar een zeer verdienstelijke 18 op 20 en komt met die score in het illustere rijtje van restaurants die dezelfde hoogste score mogen voeren in de provincie: Het Gebaar van Roger van Damme, The Jane van Nick Bril en Zilte van Viki Geunes. Peter Goossens van het Hof van Cleve in Kruisem en Christophe Hardiquest van Bon-Bon in Brussel voeren de nationale lijst nog steeds aan met elk 19,50 op 20.

• Hoogste nieuwkomer van het jaar: Le Pristine (van Sergio Herman in Antwerpen)

Le Pristine, het nieuwe restaurant van Sergio Herman en modefamilie Dheedene in de Lange Gasthuisstraat, haalde meteen 16 op 20 in restaurantgids Gault&Millau. Voor Le Pristine, dat ook internationaal hoge ogen gooit, is dit een serieuze opsteker in een crisisjaar. Sergio Herman zelf bewijst hiermee niets van zijn pluimen te hebben verloren. Hij doet exact hetzelfde als in 2014, toen hij The Jane voorstelde aan Antwerpen: binnenkomen met grote onderscheiding. Voor Gault&Millau is Le Pristine de hoogste Nieuwkomer van het Jaar.

• Straffe binnenkomer: Maven (vleesrestaurant in Antwerpen)

Maven, het vleesrestaurant van horecaondernemer Wim Van der Borght, topslager Luc De Laet en jonge chef Jules Koninckx, is restaurantgids Gault&Millau goed bevallen. Het komt binnen met een smak: 14 op 20. De meeste restaurants en brasseries halen in hun eerste jaar 12 of 13 op 20. Vorige week nog kreeg Maven een zeer behoorlijke notering op de website van Worlds Best Steak Restaurants. Daar prijkt het Antwerpse vleesrestaurant op de 48ste plaats van bijna zevenhonderd restaurants wereldwijd. De website prijst het vlees natuurlijk, maar ook de kosmopolitische uitstraling van het restaurant en de 360-graden-uitstraling.

• Kempische klepper: Turnovatoren in Turnhout haalt meteen 15/20

Hert, het restaurant van Alex Verhoeven bovenop de Turnovatoren in hartje Turnhout, is de inspecteurs van Gault&Millau zeer goed bekomen. Het restaurant scoort meteen zeer hoog. Met 15 op 20 moet het jonge team rond Alex alleen maar De Pastorie in Lichtaart (16/20) laten voorgaan. Andere Kempense kleppers die hun 15/20 behouden: De Cuylhoeve in Geel, Hof ter Hulst in Hulshout en De Watermolen in Kasterlee.

En oh ja, ook dat andere restaurant waarbij Alex Verhoeven betrokken is, blijft niet stilstaan. Met chef Thomas Van der Flaas stijgt Seir in Kasterlee van 13,5 naar 14 op 20.


PRIJZEN EN SPECIALE VERMELDINGEN

• Beste dessert van het jaar: Restaurant Nuance in Duffel

In restaurant Nuance in Duffel serveren Thierry Theys en Sofie Willemarck het Beste Dessert van het Jaar. Voor de jonge chef is dat een welkome bekroning, zeker omdat hij toevallig het laatste jaar extra heeft geïnvesteerd in desserts. Volgens Gault&Millau is hij zeer intens bezig niet alleen met de desserts, maar ook met de mignardises en andere versnaperingen die op tafel komen. 

• Beste cocktailbar van het jaar: Belroy’s Antwerpen

BelRoy’s, de cocktailbar van Ben Belmans en Dieter van Roy is door restaurantgids Gault &Millau uitgeroepen tot Cocktailbar van het Jaar. BelRoy’s Bijou bleef sedert zijn oprichting in 2017 een beetje onder de radar in de Graaf van Egmontstraat kortbij het Museum voor Schone Kunsten. Met de opening deze zomer van Belroy’s Mas in Pakhuis Rubens Noord op de Godefriduskaai werden de shakers plots een stuk zichtbaarder. Dat is ook Gault&Millau niet ontgaan.

• Sommelier van het jaar: Tom Ieven (Ardent, Zilte, ...)

Tom Ieven, sommelier in het Hof van Cleve, is door restaurantgids Gault&Millau uitgeroepen tot Sommelier van het Jaar. Tom Ieven legde op korte tijd een heel traject af. Hij startte als neofiet bij Luc Dickens, toenmalig sommelier van De Schone van Boskoop. Daarna trok hij naar restaurant Ardent op de Dageraadplaats en ’t Zilte in het MAS. Na zijn bekroning tot Best Sommelier of Belgium 2018 verkaste hij naar het Hof van Cleve en Peter Goossens en Lieve Fermans. Hij bereidt zich nu voor op het Europees kampioenschap van volgend jaar op Cyprus.

• Ambachtsman van het jaar: Michaël Rewers (chef-kok van Bistrot du Nord in Antwerpen 2060)

Michaël Rewers, chef-kok en eigenaar van Bistrot du Nord in de Lange Dijkstraat, is door restaurantgids Gault&Millau uitgeroepen tot Ambachtsman van het Jaar. Deze betrekkelijk nieuwe bekroning is eerder toegekend aan Michaëls leermeester, Johan Segers. Michaël is onder meer gekend voor zijn bereidingen met orgaanvlees.

joro, jvb