©  Shutterstock

Meekoken met ‘Cook ensemble’? Dit heb je nodig

Wie volgende week thuis wil meekoken met ‘Cook ensemble’, kan met onderstaand boodschappenlijstje naar de winkel om alle gerechten te maken.

vwh

Porties: voor 2 flinke eters

MAANDAG 23 NOVEMBER

Balletjes en groenten op z’n Grieks

balletjes

  • 300 g lamsgehakt (of gemengd gehakt)
  • 1 sjalot
  • 30 g pijnboompitten
  • 1 ei
  • een scheut olijfolie
  • peper en zout
  • aubergine & feta
  • 1 aubergine
  • 100 g Griekse feta (kaas)
  • verse of gedroogde oregano
  • een beetje honing
  • een scheut olijfolie

groentesaus

  • 1 courgette
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 50 g groene olijven (ontpit)
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 el kappertjes
  • 1 kl suiker
  • een scheut water
  • verse of gedroogde oregano
  • peper & zout

Griekse pasta

  • 200 g orzo (Griekse pasta)
  • een scheut olijfolie
  • peper & zout

DINSDAG 24 NOVEMBER

Een luie bouillabaisse

bouillabaisse

  • 400 g graatloze verse of ontdooide vis naar keuze (bv. pladijsfilet, kabeljauw, heek, wijting,zalm …)
  • 150 g gemengde zeevruchten (vers of diepgevroren)
  • 2 wortelen
  • 1 stengel groene selder
  • 1/2 rode paprika
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode chilipeper
  • 2 el tomatenpuree (geconcentreerd)
  • 2 blokjes visbouillon
  • een scheut olijfolie
  • peper & zout
  • een rouille
  • 4 el mayonaise met olijfolie
  • 1 teen look
  • saffraanpoeder (of enkele draadjes)
  • cayennepeper
  • zout

toast met kaas

  • ½ stokbrood
  • 150 g geraspte kaas (Emmentaler, Gruyère of een mix voor gratin)
  • 2 tenen verse knoflok
  • scheutjes olijfolie

WOENSDAG 25 NOVEMBER

Dubbel loempia: met kip & veggie

loempiavulling

  • 1 kipfilet of 150g quorn
  • 12 vellen’spring roll pastry’ (liefst vierkant)
  • 150 g broccoli (verse roosjes kant-en-klaar)
  • 100 g sojascheuten
  • ½ rode paprika
  • 1/2 stam prei
  • 1 ui
  • een duim verse gember
  • 1 sinaasappel
  • sojasaus (of wat zout)
  • sesamolie
  • salade
  • 1/4 witte kool
  • een hand verse basilicum
  • een scheut gembersiroop
  • een scheut olijfolie
  • een scheut azijn
  • peper & zout

dipsaus

  • 100 g suiker
  • 2 dl water
  • 1 limoen
  • 1 rode chilipeper
  • 1 el maiszetmeel (maizena)

Extra:

  • een friteuse met olie

DONDERDAG 26 NOVEMBER

Couscous à gogo & eend op spiesjes

spiesjes met eend & saus

  • 1 eendenborst
  • 1 el honing
  • 1 sinaasappel
  • komijnpoeder
  • peper & zout

couscous

  • 200 g parelcouscous (of klassieke coucous)
  • 2 wortelen
  • 1 courgette
  • ½ rode paprika
  • 1 (grote) ui
  • 1 blokje kippenbouillon
  • ee handje gedroogd fruit (rozijnen, dadels en abrikozen)
  • een handje (gepelde) amandelen
  • takjes verse munt
  • een scheutje olijfolie

extra

  • 4 satéstokjes

VRIJDAG 27 NOVEMBER

Witloof met hesp in kaassaus

witloof

  • 4 stronkjes witloof
  • 1 blokje groentebouillon
  • een klont boter
  • peper & zout

kaassaus met hesp

  • 250 g gekookte hesp (in sneetjes of in blok)
  • 200 g geraspte Emmentalerkaas
  • 4 blokjes smeerkaas
  • 50 g boter
  • 50 g (vloeiende) bloem
  • 5 dl volle melk
  • 1 blokje groentebouillon
  • nootmuskaat

kaaskoekje

  • 50 g geraspte Emmentaler (of een mix van geraspte kaas)
  • aardappelen
  • 500 g aardappelen (geschild)
  • takjes peterselie
  • zout

extra materiaal

  • een vel bakpapier
  • een oven met grillfunctie

‘Cook ensemble’, elke weekdag om 18 u 45, op Vier

NIET TE MISSEN