De haven van Antwerpen. © BELGA

Mobiele app moet plastic in Antwerpse haven melden

Antwerpen -

Een mobiele applicatie moet het mogelijk maken om plastic korrels te melden die op de wegen liggen in het Antwerpse havengebied. Vervolgens kan een schoonmaakploeg het afval vakkundig komen opruimen.

De applicatie is een initiatief van het Zero Pellet Loss Platform, een samenwerking van kunststofproducenten en andere partners uit de Antwerpse haven. Het collectief wil het accidenteel verlies van kunststofkorrels voorkomen. Kunststofkorrels of pellets zijn de bouwstenen van veel plastic producten. Alleen: tijdens ongeveer elke handeling in de keten gaan korrels verloren. Dat is erg schadelijk voor de fauna en flora.

Een applicatie, ontwikkeld in samenwerking met de Antwerpse Karel de Grote Hogeschool, moet daar verandering in brengen. “Het wordt een eenvoudig systeem”, zegt Essenscia-woordvoerder Gert Verreth. “Gebruikers zullen een foto kunnen nemen van de plaats waar de kunststofkorrels liggen. Die locatie wordt dan doorgeseind naar de schoonmaakploegen.”

Kunststofkorrels. Klein, maar slecht voor het milieu. © Getty Images/iStockphoto

Het Antwerpse Zero Pellet Loss Platform dacht het voorbije jaar verschillende initiatieven uit om het verlies van kunststofkorrels te verminderen. Cijfers van minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) tonen ook dat controles de laatste vijf jaar maar tot circa tien aanmaningen en drie pv’s geleid hebben. “Een teken dat zelden overtredingen worden vastgesteld”, zegt ze in De Morgen. “Er is nauwelijks handhaving”, vindt Vlaams Parlementslid Mieke Schauvliege (Groen).

De applicatie is niet het enige extra initiatief dat er zit aan te komen. Onderzoekers van de UAntwerpen werken ook aan een studie die de stroom van korrels gedetailleerd in kaart moet brengen. Op basis van die bevindingen kunnen de Zero Pellet Loss-spelers de huidige acties verfijnen en nieuwe initiatieven opzetten. De resultaten van die studie worden eind volgend jaar verwacht. (grvr)

MEER OVER Haven Antwerpen

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio