Verdachte Ibrahim E.F. ©  rr

Celstraffen tot acht jaar gevorderd voor invoer van 2,6 ton cocaïne

Het parket heeft vrijdag acht jaar cel en 40.000 euro boete gevorderd voor transporteur Samir B. (51) uit Ganshoren. Hij had met onderschepte pincodes containers met cocaïne afgehaald in de haven. Tijdens het onderzoek werd in totaal 2,6 ton cocaïne in beslag genomen. Zes kompanen riskeren celstraffen van vier tot zeven jaar.

Bron: BELGA

De federale gerechtelijke politie volgde Samir B. uit Ganshoren toen die op 12 december 2019 met zijn vrachtwagen naar kaai 869 in de haven van Antwerpen reed. Hij gebruikte een pincode die hij op onrechtmatige wijze had verkregen om een container mee af te halen. De politie volgde de vrachtwagen naar een loods aan de Oostmalsesteenweg in Ranst. Toen de speurders er binnen vielen, troffen ze behalve Samir B. ook nog Mohamed E.H. (20), Jaouad K. (21) en de Franse pokerspeler Ibrahim E.F. (43) aan. In de container werd 444 kilogram cocaïne aangetroffen.

De politie hield Samir B. toen al bijna een jaar in de gaten. Het onderzoek ging begin 2019 van start met de diefstal van een container hout op diezelfde kaai 869, de Europa Terminal van PSA. De gestolen container werd enkele dagen later langs de Boomsesteenweg teruggevonden. Een pakket hout ontbrak en de andere pakketten waren slordig terug vastgemaakt. De speurders vermoedden dat er cocaïne in verstopt had gezeten. De container was door Samir B. opgehaald.

Uit verder onderzoek bleek dat de vijftiger meermaals naar de haven werd gestuurd om containers op te halen. Sommige werden daarna teruggebracht, maar dan bleek er met de zegels en met de lading geknoeid te zijn. Andere werden gewoon ergens gedumpt. Samir B. kwam soms ook te laat, want dan had de douane de drugs al ontdekt. Vijf partijen cocaïne van 752 kilo, 89 kilo, 231 kilo, 1.158 kilo en 444 kilo konden onderschept worden bleek tijdens de rechtszaak vrijdag.

Samir B. wordt vervolgd voor tien transporten en voor één poging tot. De vijftiger zegt dat hij dacht dat het om reguliere transporten ging, ook al wordt hij daarin tegengesproken door de inhoud van de afgeluisterde gesprekken. Zijn opdrachtgevers konden niet geïdentificeerd worden en staan dus niet mee terecht. De andere beklaagden begeleidden mee de transporten, hielpen bij het uitladen van de drugs of hadden een loods gehuurd. Sommige feiten werden bekend, andere met klem ontkend.

(belga, sare)MEER OVER Rechtbank AntwerpenDOEN!