©  EPA-EFE

Matthias Casse pakt brons op EK judo na intens duel met Sami Chouchi

Matthias Casse heeft zijn Europese titel judo in de categorie -81kg niet kunnen verlengen. Onze 23-jarige landgenoot verloor in de halve finale, maar won nadien wel een bijzonder intense Belgische kamp om het brons met Brusselaar Sami Chouchi.

Maarten Delvaux

LEES OOK.Verstraeten en Van Snick bezorgen België twee bronzen medailles op EK judo

Matthias Casse volgt zichzelf dus niet op als Europees kampioen judo bij de -81 kilogram. Na negen maanden zonder competitie en veel twijfels (lees meer) stoomde Matthias Casse wel als een pletwals door de eerste rondes in Praag, maar in de halve finale tegen de gevaarlijke Georgiër Tato Grigalashvili liep het mis. Grigalashvili - de nummer twaalf op de wereldranglijst, Europees kampioen bij de beloften en winnaar van de Grand Slam van Düsseldorf - scoorde een waza-ari en dat kreeg Casse tot zijn grote frustratie in het slot niet meer rechtgezet. Casse had tijdens de kamp ook last van een wonde aan de neus die verzorgd moest worden. Grigalashvili zou later ook op imponerende wijze de Europese titel pakken.

Een bronzen medaille was bijgevolg het hoogst haalbare voor nummer één van de wereld Casse, maar dan moest hij wel voorbij een andere Belg: Sami Chouchi (IJF-27), die twee jaar geleden al eens zilver pakte op het EK. Chouchi was in zijn kwartfinale niet opgewassen tegen de beresterke Nederlander Frank De Wit, maar klopte in de herkansingen wel de nummer drie van de wereld en man in vorm Vedat Albayrak uit Turkije.

De kamp om het brons tussen Casse en Chouchi was zoals verwacht erg hoogstaand en intens. In de reguliere vier minuten wedstrijdtijd kon niemand scoren en het duurde tot bijna zes minuten (!) in de Gouden Score dat Casse het verschil kon maken met een ippon.

Brons dus voor Matthias Casse. Onze 23-jarige landgenoot speelt zijn Europese titel kwijt, maar was vooral naar Praag afgezakt om competitieritme op te doen en een idee te krijgen waar hij stond met het oog op de Olympische Spelen. De absolute topvorm was er nog niet, maar Casse kan na negen maanden zonder wedstrijd best tevreden zijn over zijn niveau. Aan Tato Grigalashvili zal hij wel een vette kluif hebben in Tokio.Sami Chouchi zal er niet bij zijn op de Olympische Spelen. Couchi haalt de selectiecriteria, maar heeft de pech dat er in elke gewichtsklasse maar één Belg naar de Spelen mag.

 ©  EPA-EFE

Minder goed verging het Matthias’ broer Jeroen Casse. Die ging er op zijn eerste EK uit in de eerste ronde bij de - 73 kilogram. Hij verloor met een gouden score van de Moldaviër Victor Sterpu.

Bij de vrouwen sneuvelde Gabriella Willems (IJF-25) verrassend al in de eerste ronde bij de -70 kilogram. Ze verloor van de Roemeense Serafima Moscalu en doet zo een slechte zaak in de race om de Olympische Spelen. Op het EK zijn immers veel olympische kwalificatiepunten te rapen.

Ook Roxane Taeymans (-70kg) overleefde haar eerste ronde niet. Ze verloor van de Griekse Elisavet Teltsidou nadat ze drie strafpunten verzamelde.

 ©  AFP

 

Meer sportnieuws