archiefbeeld 

archiefbeeld ©  rr

Rotterdammers riskeren vijf jaar cel voor mislukte cocaïneuithaal

ANTWERPEN -

Het openbaar ministerie heeft vijf jaar gevangenisstraf geëist tegen drie jonge Rotterdammers die vorige zomer in de haven werden betrapt bij een poging om 1.131 kg cocaïne van de kaai te halen.

Het drietal werd in de nacht van 17 op 18 juni betrapt op de terreinen van PSA op kaai 869, op de rechteroever. De jonge kerels, afkomstig uit de regio Rotterdam, hadden een gat in het hekwerk geknipt en waren tussen de containers aan het lopen. Ze hadden werkmateriaal op zak, zoals stanleymessen en hoofdlampen. Toen ze door de politie staande werden gehouden, werd een van de beklaagden weerspannig. Hij gaf een van de agenten een vuistslag op de kin, maar slaagde er niet in om te ontkomen. De jongeman riskeert voor de slagen en de weerspannigheid een extra gevangenisstraf van 6 maanden.

De politie en de douane gingen na de arrestatie op zoek naar de container waar de drie uithalers naar op zoek waren. Zo vonden ze op de kaai een container die niet op zijn plaats bleek te staan en die vlakbij een Europese container werd geplaatst, wat de onderzoekers doet vermoeden dat het drietal een lading coke moest switchen van de Zuid-Amerikaanse container naar de Europese container. In de Zuid-Amerikaanse container troffen de speurders een aantal gemarkeerde big bags met sojabonen aan, waarin blokken cocaïne verstopt zaten. In totaal ging het om 1.131 kg.

Het openbaar ministerie vordert voor de drie mannen een celstraf van vijf jaar. Advocaat Pol Vandemeulebroucke, die de eerste beklaagde verdedigt, betwistte dat de feiten in het kader van een criminele organisatie waren gepleegd. “Deze jonge jongens kennen niemand en weten nauwelijks wat er aan de hand was. Ze moesten gewoon een klus gaan uitvoeren. Hou daar bij uw beoordeling alstublieft rekening mee.” vdaa

   vdaa

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio

MEER OVER Rechtbank Antwerpen