Boerentoren: van eerste Europese wolkenkrabber tot Antwerpse cultuurtempel
Antwerpen -
Met de verkoop aan Katoen Natie begint een nieuw hoofdstuk voor de Boerentoren. Van de eerste wolkenkrabber in Europa tot Antwerpse cultuurtempel: een overzicht.
Het torengebouw dankt zijn naam aan de betrokkenheid van de (toen nog) Belgische Boerenbond. Die controleerde de bouwheer van het project, de Algemeene Bankvereeniging.
In 1932 werd op de 24ste verdieping van de toren een panoramazaal geopend, waar bezoekers tegen een kleine vergoeding binnen mochten. De twee oorspronkelijke liften brachten de mensen naar boven met een snelheid van anderhalve meter per seconde. De hele rit duurde bijna een minuut. In zijn gloriejaren kreeg deze panoramazaal 150.000 bezoekers per jaar over de vloer.
Later werd de panoramazaal verhuisd naar de 26ste en hoogste verdieping. Uit veiligheidsoverwegingen werd de zaal later gesloten voor publiek.
In de jaren zeventig werd een nieuwe vleugel aan de wolkenkrabber toegevoegd en werd de toren volledig omgebouwd tot een kantoorgebouw. Het gebruik van spuitasbest was in die tijd zeer populair om hoge gebouwen brandwerend te maken. Dat gold ook voor de Boerentoren.
Sinds die verbouwingen is de wolkenkrabber 96 meter hoog.
Ter gelegenheid van het Modejaar in 2001 werd een grote rode A op de toren geplaatst. De bedenker was ontwerper Walter Van Beirendonck. In 2002 werd de letter weggehaald. De tijdelijke constructie was niet stevig genoeg om ze te laten staan.
In 2004 was Antwerpen Wereldboekenstad. Een stadsgedicht van schrijver Tom Lanoye en grafisch vormgever Gert Dooreman sierde de Boerentoren zes maanden lang voor Antwerp World Book Capital 2004.
In februari 2018 raakte bekend dat er toch nog op verschillende plaatsen in de Boerentoren asbestresten werden ontdekt tijdens renovatiewerken. In de daaropvolgende maanden werd de toren volledig leeggemaakt en gesloten.
Eind 2019 werd duidelijk dat eigenaar KBC de iconische wolkenkrabber van de hand wilde doen.
19 november 2020: Katoen Natie Groep wil de Boerentoren overkopen van KBC. Beide partijen hopen de definitieve verkoopovereenkomst voor het einde van het jaar te kunnen afsluiten. Fernand Huts, CEO van Katoen Natie, heeft ambitieuze plannen. Hij wil er een “cultuurtoren” van maken, met ook plaats voor winkels, horeca, kantoren en appartementen.