Tinne Van der Straeten ©  BELGA

Minister Tinne Van der Straeten (Groen) onder vuur na stilleggen studie Creg

Minister Tinne Van der Straeten heeft een studie door de onafhankelijke energieregulator laten stilleggen. Dat schrijft De Standaard donderdag. Die ingreep komt haar echter op kritiek van oppositiepartij N-VA te staan.

jvhBron: BELGA

In een brief aan de Creg toont de minister van Energie zich verrast dat de regulator snel een studie wil maken over de zogenaamde value of lost load, een technische kwestie die draait rond het bedrag dat consumenten zouden willen betalen om een stroom­onderbreking te vermijden. Van der Straeten noemt het in de brief ‘allerminst opportuun’ dat de Creg ‘de vlucht vooruit’ neemt. Er is namelijk een wet in de maak waardoor de bevoegdheid om die value of lost load te ramen bij de minister zelf terechtkomt, niet bij de energieregulator. Daarover zou vanaf begin volgend jaar gediscussieerd worden.

“De Creg heeft akte genomen van het standpunt van de minister en is tevreden met de duidelijkheid die ze heeft verschaft”, klinkt het in een reactie. “Met respect voor de wens van de minister om deze taak aan anderen toe te vertrouwen, heeft de Creg beslist om geen verdere stappen te zetten.”

N-VA-Kamerlid Bert Wollants is echter niet te spreken over de brief van de minister. Volgens Wollants gaat Van der Straeten toch over de schreef door de Creg, die alleen aan het parlement verantwoording moet af­leggen, te beschouwen als “een verlengstuk van haar bevoegdheden, terwijl we net nood hebben aan een sterke, onafhankelijke regulator”. Hij meent dat de minister zich hiervoor zal moeten verantwoorden in het parlement. Van der ­Straeten zelf wenste niet te reageren op de brief.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER