©  Photo News

Hekla-gemeenten voeren combitaks in om amokmakers te ontraden

Kontich, Edegem, Lint, Hove, Aartselaar

Personen die bestuurlijk worden aangehouden, gaan in de gemeenten die behoren tot de politiezone Hekla voortaan moeten betalen voor hun ritje in de politiecombi. In de gemeenteraad van Kontich werd de belasting van 150 euro als eerste bekrachtigd, bedoeling is dat de andere gemeenten volgen.

De zogenaamde combitaks is een gemeentelijke belasting en heeft betrekking op bestuurlijke aanhoudingen. “De politie moet geregeld personen vervoeren die op een of andere manier overlast hebben veroorzaakt, vaak omdat ze dronken zijn of drugs hebben gepakt. In de politiezone Hekla gaat het om 60 tot 70 gevallen per jaar. Er hangt geen enkele boete aan vast en er is ook geen enkele vergoeding die ertegenover staat. Vaak gaat het dan ook om veelplegers. Voor hen is het geen straf om weer eens een ritje in de combi te maken en hun roes in de cel uit te slapen. Niet zelden ook bezondigen die personen zich aan het bevuilen van de combi. De taks moet een ontradend effect hebben en een duidelijk signaal geven dat de strijd tegen welke vorm van overlast dan ook wordt opgevoerd”, licht de Kontichse burgemeester Bart Seldeslachts (N-VA) toe.

“Het is zo dat het om een gemeentelijk belastingreglement gaat en geen taks die door de politiezone is opgelegd. Volgens VVSG kan dat. De belasting heeft ook geen betrekking op het vervoer van gerechtelijk aangehouden personen.” (bar)

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio