Archiefbeeld: de gemeenteraad in september. De raadsleden dragen ondertussen heel de avond een mondmasker. © RR

Gemeenteraad doet overuren tot na nachtklok

Nijlen -

De Nijlense gemeenteraad heeft er een marathonzitting opzitten. Er werd tot twintig voor een ’s nachts vergaderd. De raadsleden die na de nachtklok nog naar huis moesten, waren niet in overtreding, zo duidt burgemeester Paul Verbeeck (CD&V).

De bijeenkomsten van de Nijlense gemeenteraad duren de laatste jaren vaak tot erg laat op de avond. Dinsdagavond was de vergadering om middernacht, het uur van de nachtklok, zelfs nog niet afgerond. “Het was twintig voor één toen het laatste agendapunt van de gemeenteraad behandeld was. Er was heel wat te bespreken, al hadden we niet verwacht dat het zo lang zou duren”, zegt burgemeester Paul Verbeeck (CD&V).

Woon-werkverkeer

Daarmee hebben de aanwezigen geen overtreding begaan, zo duidt de burgemeester. “De werking van de gemeentediensten wordt beschouwd als een essentiële zaak en ook de zitting van de gemeenteraad valt daaronder. De verplaatsing naar huis na de nachtklok wordt dus beschouwd als woon-werkverkeer.”

In Nijlen kiezen ze er bewust voor om fysiek samen te komen voor de gemeenteraad, in tegenstelling tot de meeste gemeenten die volledig digitaal vergaderen. “Daar is vraag naar bij onze raadsleden en dat komt het debat ten goede”, klinkt het. “We vergaderen nu in de refter van het Githo omdat we daar meer plaats hebben dan in het gemeentehuis. Er waren ook maar vijftien van de 27 raadsleden aanwezig, waardoor de onderlinge afstand nog groter was. De twaalf anderen kozen ervoor om thuis digitaal de vergadering bij te wonen. Iedereen heeft ook een mondmasker gedragen en de deuren stonden de hele tijd open”, somt Paul Verbeeck de voorzorgsmaatregelen op. (bepr)Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio