De vijf met loodhagel in de kop geschoten hazen. ©  Domein Heihuyzen

Mysterie rond vijf doodgeschoten gedumpte hazen: “Verkwisting van wildbraad”

Oostmalle -

In een beek op een openbare weg tussen domein Heihuyzen en een reservaat van Natuur en Bos in Oostmalle werden vijf doodgeschoten hazen gevonden. Ze waren in de kop geschoten met loodhagel. Een natuurinspecteur van het Agentschap Natuur en Bos en bijzonder veldwachter Joop Vrijhoeven van domein Heihuyzen stelden proces-verbaal op tegen onbekenden.

De hazen waren waarschijnlijk al een tweetal dagen dood. Ze lagen langs de baan tussen Salphen en het waterzuiveringsstation. De kadavers werden dinsdagmorgen aangetroffen.

Na controle bleken de hazen aangeschoten met loodhagel. “Wat raar is, want loodhagel is al een tijdje verboden in Vlaanderen”, zegt Christophe Lenaerts van domein Heihuyzen. “De jacht op de haas is tot 31 december open, maar bij ons op het domein werd de voorbije dagen niet gejaagd en in het bos van Natuur en Bos is een jachtverbod.”

“De hazen werden allemaal ‘volgens het boekje’ in de kop geschoten, wat gebruikelijk is om het vlees te vrijwaren. Maar dit moet wel een bijzonder goede schutter zijn geweest. Of een stroper, al gebruiken stropers liever een kogelgeweer, want een hagelgeweer maakt veel meer lawaai.”

De vondst roept veel vragen op. “Werden de hazen in Wallonië geschoten - waar loodhagel nog toegelaten is - en hier gedumpt? Misschien liet een jager ze achter voor iemand en werden ze niet opgehaald? Of had hij hazen genoeg? Maar zomaar achterlaten is verkwisting van mooi wildbraad.”

In een normaal seizoen is een versgeschoten haas zo’n 15 euro waard. Door de sluiting van de horeca is er minder vraag. In West-Vlaanderen zitten ze momenteel wel met te veel hazen en worden ze bestreden.

Tips over de bizarre vondst zijn welkom bij de dienst natuurinspectie, de politie Voorkempen op 03-210.43.00 of de bijzondere veldwachter van domein Heihuyzen op boswachter@heihuyzen.be. 

(kma)Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio