Ook op het oud-gemeentehuis van Kessel zal een energie-audit worden uitgevoerd. © BEPR

Zeven bekende gebouwen worden tegen het licht gehouden

Nijlen -

De gemeente Nijlen laat een energie-audit uitvoeren voor zeven bekende gebouwen op haar grondgebied. Daarna volgen concrete maatregelen om het energieverbruik te doen dalen.

De gemeente trad toe tot het Vlaams Energiebedrijf. “Er zullen zeven gemeentelijke gebouwen op energetisch vlak doorgelicht worden. Het gaat om gemeenschapscentrum ’t Dorp, Tibourschrans, de pastorie van Bevel, het oud-gemeentehuis van Kessel, sporthal De Putting, Githo en het gemeentelijk magazijn”, somt schepen van Milieu Tom Covens (CD&V) op.

De studie zal zo’n 30.000 euro kosten. “Nadien zullen op het terrein effectief verbeteringen worden aangebracht door bijvoorbeeld zonnepanelen te installeren, een nieuwe stookinstallatie te zetten of de isolatie te verbeteren. De kostprijs van die investeringen zal terugbetaald worden met de besparing op onze energiefactuur. Na tien tot vijftien jaar zal alles afbetaald zijn en blijft onze energiebesparing lopen. Het systeem met de ESCO’s, een bedrijf dat energiediensten levert, zit zo in mekaar dat zij het verschil bijpassen in het geval dat de energiebesparing toch niet zo groot zou zijn als vooropgesteld”, legt Covens uit.

Het gebouw van ’t Gesticht, waar politie, buitenschoolse kinderopvang en een aantal verenigingen huizen, is niet mee opgenomen in de studie. “We hebben hier vooral gebouwen opgenomen waarvan we zeker weten dat ze op termijn nog lang gebruikt gaan worden door de gemeente. Voor ’t Gesticht maken we een apart een masterplan op”, aldus Covens.

Bij de doelstellingen van Kempen 2030 werd voor Nijlen een globale daling van 40% vooropgesteld aan CO2-uitstoot.(bepr)Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio