©  rr, jvdp

Zijn dit de slechtste voetpaden van de provincie?

De afgelopen weken ging Gazet van Antwerpen samen met haar lezers op zoek naar voetpaden die de toets van de deugdelijkheid niet doorstaan. Te smal, te hobbelig, te slecht onderhouden? U duidde massaal onveilige situaties aan op onze interactieve kaart. We kregen zo meer dan 1.000 inzendingen binnen.

Eerder gingen we al op zoek naar onveilige fietspaden, gevaarlijke kruispunten, ergerlijke sluipwegen en ondermaatse haltes en stations. Telkens met een grote inbreng van de lezer, waarna we die resultaten fijntjes onder de neus van de betrokken beleidsmakers wreven. Met hoop op zegen en beterschap. Afsluiten doen we dit jaar dus met de ondermaatse voetpaden.

Waarom we dat zo belangrijk vinden? Voetpaden zijn het verlengstuk van ons huis. Ze dienen om ons vlot te kunnen verplaatsen. Maar ze zijn evenzeer een publieke ruimte waar we elkaar op een prettige manier kunnen ontmoeten, waar onze kinderen veilig kunnen spelen. Ook in onze reeks ‘Antwerpen na corona’ benadrukte Thomas Vanoutrive, professor mobiliteit aan de Universiteit Antwerpen en een van de bezielers van Straatvinken, het belang van het trottoir al. PODCAST. “Alles begint op het trottoir”

Top 5

Jullie stuurden massaal slecht onderhouden, onveilige of ontbrekende voetpaden door. Meer dan 1.000 lezers voegden een punt toe aan de kaart. Bovendien kon je ook stemmen op reeds aangeduide voetpaden. Meer dan 1.500 lezers brachten hun stem uit.

Bekijk alle inzendingen via gva.be/verkeerd

Leeuwerkstraat, Oud-Turnhout. ©  rr

De Leeuwerkstraat in Oud-Turnhout is de absolute koploper qua aantal stemmen. Een van de lezers meldde ons dat daar “geen voetpad ligt vlak bij een natuurreservaat” en dat het “een sluiproute is waar mensen veel te snel rijden”.

Jozef Posenaerstraat in Borgerhout. ©  rr

Snel daarna volgt de Jozef Posenaerstraat in Borgerhout. Vooral aan de ingang van het Xaveriuscollege werden problemen gemeld. “Verzakkingen, beschadigde stenen, grind en bij regen de nodige plassen.”

Op plaats drie prijkt de Genachtenstraat in Hoboken. “In het midden van het trottoir staan bomen en verlichtingspalen. Mensen met buggy of rolstoelgebruikers moeten dus op straat wandelen”, meldt een lezer.

Veldstraat in Meerhout. ©  rr

De Lange Nieuwstraat in Antwerpen en de Veldstraat in Meerhout vervolledigen de top 5.

Bekijk alle inzendingen via gva.be/verkeerd

 inke, wd

MEER OVER Mobiliteit Antwerpen