© VB TV

Vlaams Belang blundert met beelden in eigen ‘talkshow’: “We hadden dat moeten checken”

Als gastheer van VB TV presenteert Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken onder meer een reportage waarin een “agressieve illegaal” aan de Turks-Griekse grens in werkelijkheid een radeloze vluchteling blijkt te zijn uit 2015 aan de Grieks-Macedonische grens. “Eén foutje in onze lange uitzending over het gevaar van de Turkse president Erdogan”, reageert Van Grieken. “En meteen beschuldigt men ons van fake news.”

“Wees gerust, ik word niet de nieuwe Dany Verstraeten”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Dit was gewoon een eenmalig experiment, zoals onze partij in het verleden altijd vernieuwend is geweest. Maar wij blijven politici, geen tv-makers.”

(Lees verder onder de video)

Dat Van Grieken in de toekomst niet vaker zal opduiken als interviewer, heeft volgens de voorzitter echter niets te maken met het feit dat er in de eerste – en dus wellicht laatste – aflevering van VB TV meteen fake news wordt verspreid. Kamerlid Dries Van Langenhove heeft het van aan de Turks-Griekse grens, opgenomen begin maart 2020, over “agressieve illegale mannen van militaire leeftijd”. Daarna wordt een schreeuwende jongeman getoond die volgens de ondertitels zegt: “I want you dead”.

In werkelijkheid gaat het, zo zegt het persagentschap AP dat de beelden destijds maakte, om een van de radeloze mannen die in 2015 aan de Grieks-Macedonische grens stonden. In zijn slecht Engels zegt die “I want to dead” en alludeert hij op een mogelijke zelfdoding. “Een van onze jonge medewerkers monteerde die beelden”, zegt Van Grieken. “Hij had dat inderdaad moeten checken.”

Vlaams Belang laat de video wel gewoon staan op haar sociale media. “Negen minuten hebben we het over het gevaar van Erdogan, die onder meer de hele EU chanteert, en jullie pikken er dat ene fragmentje uit”, zegt Van Grieken. “Ik vind niet dat wij daarmee fake news verspreiden.” Over de geloofwaardigheid van zijn partij maakt hij zich geen zorgen, zelfs niet wanneer we hem wijzen op tal van andere fake news-berichten. “Mijzelf heeft u nog nooit betrapt. En als je zoveel berichten post is het toch niet abnormaal dat er nu en dan een foutje voorvalt?”(hca)

Volgens Vlaams Belang is dit een agressieve jonge man aan de Griekse grens in 2020 die ons, Europeanen dood wil. In werkelijkheid is het een radeloze jonge man die aan zelfmoord denkt aan de Macedonische grens in 2015. 

Volgens Vlaams Belang is dit een agressieve jonge man aan de Griekse grens in 2020 die ons, Europeanen dood wil. In werkelijkheid is het een radeloze jonge man die aan zelfmoord denkt aan de Macedonische grens in 2015. ©  RR

MEER OVER Vlaams Belang