Antwerpse kinderboeken Wijze Weetjes winnen Henry Van de Velde Award

Antwerpen -

Wijze Weetjes, een reeks kinderboeken van Antwerpse makelij, sleept een Henry Van de Velde Award in de wacht. Voor het eerst wordt een kinderboek met deze prestigieuze prijs beloond.

Ilse Dewever

Mag je haaien aaien?, Kunnen bergen krimpen? of Komt oude kaas van oude koeien? Deze drie titels voor boekenfans tussen 4 en 8 jaar ontsproten aan het brein van auteur Katrijn De Wit, illustrator Inge Rylant en vormgever Laura Bergans. De humoristische boekjes met filosofische inslag vallen niet alleen in de smaak bij jonge kinderen, maar zijn ook nog eens een streling voor het oog. Getuige daarvan de Henry van de Velde Award binnen de categorie Graphic & Communication die de reeks nu te beurt valt.

“Verwonderen, verwoorden en verbeelden: onder die vlag is deze reeks in 2019 ontstaan”, vertelt auteur Katrijn De Wit. “Kinderen kijken nog met een open blik naar de wereld. Op de vragen die zij zich stellen hebben wij, volwassenen, niets altijd een afdoend antwoord klaar. De reeks Wijze Weetjes komt op de proppen met antwoorden geput uit de wereld van de verbeelding én de wetenschap. Zo zetten wij kinderen ertoe aan om zelf kritisch na te denken en om hun fantasie de vrije loop te laten. En ook ouders worden uitgenodigd om hun brein vrije baan te geven. Samen echt een boek beleven. Hoe leuk is dat!”

Vervaardigd uit karton en met uitvouwbare pagina’s doen de Wijze Weetjes-boeken enigszins denken aan boeken voor baby’s en jonge peuters, maar dat zijn ze dus niet. Verschillende leeftijden kunnen ermee aan de slag. “De vraag die steeds wordt weergegeven in een groter lettertype kan al voorgelezen worden door eerste lezers. Op de rechterpagina, die je kan openklappen, vinden al wat oudere kinderen twee antwoorden op de gestelde vraag: een uit humoristische hoek, maar ook de correcte wetenschappelijke versie. Kinderen kunnen zelf ook een originele vraag indienen via de Wijze Weetjes-site (wijzeweetjes.be).”

Na drie delen opgezet rond dieren, de aarde en voeding verschijnt in mei 2021 een vierde deel in de Wijze Weetjes-reeks, opgehangen aan vogels. Daarnaast creëerde Mauro Pawlowski zopas een Wijze Weetjes-lied, dat binnenkort wordt uitgebracht.

De Wijze Weetjes-reeks verschijnt bij Pelckmans uitgevers.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio