© rtv

30 illegaal gevangen vogels in beslag genomen bij hobbykweker

Laakdal, Herenthout -

Medewerkers van Natuurinspectie hebben vorige week een dertigtal beschermde, inheemse, wilde vogels in beslag genomen in Laakdal. De vogels krijgen tijdelijk onderdak in het opvangcentrum VOC Neteland in Herenthout.

Een hobbykweker uit Laakdal kreeg vorige week het bezoek van de cel Natuurinspectie van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). “In een volière hebben we daar een dertigtal inlandse vogels aangetroffen”, zegt Jeroen Denaeghel, woordvoerder bij ANB.

“Het gaat vooral om sijsjes, putters, appelvinken, rietgorzen, groenlingen en een kruisbek. Bij een huiszoeking vonden we ook enkele netten terug. De persoon die de vogels had gevangen, was eerder een kleine garnaal en geen grote illegale kweker. Maar je mag sowieso geen beschermde vogels vangen en opsluiten in een volière.”

Vrije natuur

Natuurinspectie bracht de inbeslaggenomen vogels naar VOC Neteland in Herenthout, het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren. Daar krijgen ze een tijdelijke opvang, al is het de bedoeling dat ze zo snel mogelijk in de vrije natuur worden losgelaten.

“Bij inbeslagnames gaan we over tot het ringen van de vogels om ze daarna weer vrij te laten”, legt Celeste Dillen van VOC Neteland uit.

“Maar de vogels die onlangs zijn binnengebracht, zijn drager van een schimmel en moeten hier twee weken blijven. Je kan het vergelijken met een lintworm die ervoor zorgt dat de vogels uitgeput geraken. Ze krijgen hier medicatie voor en mogen daarna de natuur weer in.”

MEER OVER Dieren

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio