Chiro Libertus wil zijn terrein heraanleggen. ©  if

5.000 euro subsidie voor zes klimaatprojecten

Mechelen -

Zes uiteenlopende projecten die inzetten op CO2-reductie of klimaatadaptatie ontvingen van de stad Mechelen een subsidie van 5.000 euro. Volgens de stad dragen de initiatieven op hun eigen manier bij tot het behalen van de klimaatdoelstellingen van Mechelen Klimaatneutraal.

Stijn Van de Sande

Twee keer per jaar maakt de stad subsidies vrij voor verenigingen, organisaties of buurten die klimaatvriendelijke initiatieven nemen. “Het zijn kleinschalige projecten, maar op hun eigen manier maken ze een groot verschil voor onze stad op het vlak van CO2-reductie en klimaatadaptatie, waarbij geanticipeerd wordt op steeds extremere weersomstandigheden door de klimaatverandering”, zegt schepen voor Klimaat Marina De Bie (Vld-Groen-m+).

Een geveltuintje

Een van de zes winnende initiatiefnemers is burgerbeweging Klimaan. “We willen de Mechelaars aanzetten om een geveltuintje aan te leggen”, zegt Jan Roekens. “Want zo’n tuintje heeft tal van voordelen. Het neemt fijn stof op, draagt bij aan de biodiversiteit in de stad en klimplanten hebben zowel in de winter als in de zomer een positieve invloed op de temperatuur in huis.”

De bewoners van de Voetbalstraat willen hun voortuinen ontharden. Zeven buren doen al mee, maar het is de bedoeling dat op termijn de hele straat groen kleurt dankzij struiken en bomen in de voortuinen van de bewoners. Chiro Libertus gaat zijn terrein dan weer heraanleggen. “We kiezen niet voor een grasvlakte, maar voor streekeigen bomen en struiken die voor schaduw zorgen. Het water wordt opgevangen in een wadi, waar we een avontuurlijke speelpiste voor de kinderen door laten lopen”, zegt Maarten Stevens.

Herbruikbare verpakkingen

Danielle Ansoms wil met haar project Reduce restaurants laten overschakelen op herbruikbare verpakkingen voor afhaalmaaltijden. “Want zeker in coronatijden groeit de afvalberg zienderogen door wegwerpverpakkingen”, klinkt het. COSH! gebruikt de subsidie om na te gaan welke Mechelse kleding- en cosmeticawinkels op een duurzame manier te werk gaan en verzamelt ze op een overzichtelijke kaart.

Tot slot is er ook nog een subsidie voor Deelbaar Mechelen, dat demonstraties wil geven over circulaire en duurzame bouwtechnieken in De Potterij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners