Prachtige herfstkleuren aan de Fonteinbrug in de Mechelse binnenstad. © Sven Van Haezendonck 

Mechelen volgt Nederlands voorbeeld: “Laat herfstbladeren in je tuin liggen”

Mechelen -

De stad Mechelen roept haar inwoners op om herfstbladeren in de tuin zo veel mogelijk te laten liggen. Ze schaart zich daarmee achter de Nederlandse campagne #laatzeliggen.

De blaadjes vormen een natuurlijke beschermlaag in de winter en zorgen dat de bodem water vasthoudt voor de zomer die komt. “Momenteel gooien we veel te veel blaadjes weg, maar we beseffen niet hoe kostbaar die zijn. Blaadjes zijn niet alleen gratis meststof en ze houden bomen gezond, ze zorgen ook voor voedsel voor vogeltjes en insecten. Eigenlijk is dit veel duurzamer dan vetbollen”, zegt Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Natuur- en Groenontwikkeling.

De stad geeft zelf het goede voorbeeld. Zo laten de onderhoudsploegen van de uitvoeringsdiensten herfstbladeren op graspleinen en plantvakken zo veel mogelijk liggen. “Hetzelfde vragen we aan onze externe partners die de parken en groenstroken op de vesten beheren. In goten, op fiets- en voetpaden of op speelpleinen doen we de bladeren wel weg voor de veiligheid. Gezond verstand gebruiken, is hierbij de boodschap”, legt Princen uit. (svh)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners