©  Photo News

Antwerp-aanvaller Mbokani stelt zich opnieuw beschikbaar voor Congo: “Binnenkort keer ik terug”

Voetbalgek Congo viert feest. Dieumerci Mbokani, die deze maand 35 wordt, stelt zich na bijna vier jaar afwezigheid opnieuw beschikbaar voor de nationale ploeg. “Binnenkort keer ik terug”, zo kondigde de Antwerp-aanvaller via Instagram aan. Woensdag bekeek hij nog of hij kan afreizen voor de match van zaterdag tegen Angola.

In januari 2017, na de uitschakeling in de kwartfinales van de Afrika Cup, hield Mbokani het voor bekeken bij DR Congo. De in Kinshasa geboren spits, all time topschutter van zijn land met 18 goals in 41 interlands, had er toen genoeg van. Hij had al jarenlang een haat-liefdeverhouding met Les Léopards en de FECOFA, de plaatselijke voetbalbond.

Al meerdere keren voordien had hij zijn afscheid aangekondigd. Een eerste keer in 2011, na ruzie met de Franse bondscoach Robert Nouzaret, die had beweerd dat Mbokani het truitje van zijn land op de grond had gegooid. Hij keerde in 2012 terug, maar in 2016 gaf hij er opnieuw de brui aan. Na de aanslagen in Zaventem nam bondsvoorzitter Omari Selemani het hem kwalijk dat hij er niet alles aan gedaan had om naar zijn thuisland af te zakken voor de interlands. Dat terwijl hij nota bene maar nipt was ontsnapt aan het onheil op de luchthaven.

Later dat jaar maakte Mbokani toch weer zijn comeback en in januari 2017 ging hij dus mee naar de Afrika Cup, waar hij als kapitein de kar trok. Maar na dat toernooi gaf hij er definitief de brui aan, zo leek het. De voorbije vier jaar kreeg de prijsschutter van Antwerp wel vaker de vraag waarom hij zich niet meer beschikbaar stelde. “Om meer te kunnen rusten”, zo gaf hij soms aan, en “om de jongeren een kans te geven”. Maar ook vanwege “een gebrek aan respect”.

Maar met Christian Nsengi-Biembe, sinds vorig jaar bondscoach en woonachtig in België, heeft hij een goeie band. Nsengi-Biembe probeerde Mbokani al vaker te overtuigen om opnieuw voor Congo uit te komen en dat is nu dus gelukt. Na zijn aankondiging op Instagram verwachten de Congolese fans hem eindelijk terug. Afwachten of hij er nog in slaagt om tijdig af te reizen voor de dubbele interland tegen Angola, in het kader van de Afrika Cup-kwalificaties. Anders is het voor later. 

MEER OVER RAFC - Royal Antwerp FC

Meer voetbalnieuws