© atv

Illegaal vuurwerk terroriseert Antwerpse wijken, speeltuigen vatten vuur

De Antwerpse politie heeft maandagavond heel wat meldingen gekregen over het illegaal afsteken van vuurwerk. Dat was het geval in de districten Deurne, Merksem, Berchem en Wilrijk. Twee speeltuigen vatten vuur door het vuurwerk. “Levensgevaarlijk”, zegt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA).

Bron: atv

De politie houdt de voorbije dagen toezicht op verschillende plaatsen waar jongeren overlast veroorzaken door knalvuurwerk te ontsteken. “Vooral als signaal naar de onruststokers en aan de buurtbewoners”, zegt Wouter Bruyns van de Antwerpse politie. Vuurwerk afsteken is ook gewoon verboden. “Los daarvan is het gewoon heel irritant voor omwonenden om de hele avond die luide knallen te moeten aanhoren. Zeker voor wie huisdieren heeft.”

“De voorbije week zijn al verschillende jongeren bestuurlijk gearresteerd, maar blijkbaar dringt het gevaar van zo’n bezigheden nog niet echt tot hen door. Vuurwerk of klappers afsteken, zeker ongecontroleerd zoals we dat merken, is levensgevaarlijk. Sowieso voor wie het afsteekt, maar er is ook altijd een groot risico voor iemand die er misschien eens toevallig voorbij komt”, aldus Bruyns.

De wijkteams Merksem en Luchtbal namen gisteren een aantal bommetjes af bij jongeren. In de Van Heybeeckstraat hoorde de politie dan weer klappen die afkomstig waren uit een park dichtbij.

“Vier jongeren, allen minderjarig, zijn gecontroleerd. Er is een proces-verbaal opgesteld en ze zijn aangemeld bij het Jeugdinterventieteam voor verder gevolg, zoals een huisbezoek. De jongeren verplaatsten zich met drie scooters, waarvan er twee niet ingeschreven waren. Ook hier zijn de nodige processen-verbaal voor opgesteld”, klinkt het.

De stad Antwerpen start na de herfstvakantie een preventiecampagne op in scholen en jeugdinstellingen, om jongeren te wijzen op de gevaren van het afsteken van vuurwerk.

jtp)

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio