Volgende week worden de onderdelen van de nieuwe fietshelling geleverd en in elkaar gezet. Dat betekent dat een deel van de Napoleon- en Entrepotkaai drie weken afgesloten is voor het verkeer. © Nattida Kanyachalao

Plaatsing tweede helling voor Parkbrug met drie weken uitgesteld

Antwerpen -

De geplande werken voor de plaatsing van de fietshelling aan de Parkbrug worden, als gevolg van de coronamaatregelen, met een paar weken uitgesteld. Die brug moet Park Spoor Noord, over de Noorderplaats, met het Eilandje gaan verbinden. Een deel van de Napoleonkaai en de Entrepotkaai op het Eilandje zal vanaf maandag 7 december drie weken gesloten zijn voor alle verkeer en niet vanaf komende maandag zoals aanvankelijk gecommuniceerd.

Patrick Van de Perre

Aan de kant van het Eilandje heeft de Parkbrug alleen een lift en een trap met een fietsgootsysteem. De bedoeling is dat er in het voorjaar een fietshelling bij komt.

In februari zijn de werken aan de helling gestart. Op maandag 7 december start de opbouw van een kraan aan het Willemdok op de hoek van de Napoleon- met de Entrepotkaai. Diezelfde week moeten ook de onderdelen voor de nieuwe fietshelling geleverd worden.

De twee daaropvolgende weken worden gebruikt om de onderdelen van de helling in elkaar en op hun plek te zetten. Omdat zowel het transport als de constructie een omvangrijk werkje is, wordt het gebied afgesloten voor het verkeer.

Lusvormig en 140 meter lang

Nadien moet de fietshelling nog afgewerkt worden. Dat betekent onder meer balustrades plaatsen, schilder- en laswerken, een fietspad op de helling aanleggen en verlichting plaatsen. Tijdens deze periode is het gebied niet meer afgesloten voor het verkeer. Als alles volgens plan verloopt kan de fietshelling in het voorjaar in gebruik genomen worden.

Het ontwerp is, net zoals dat van de Parkbrug, van Ney & Partners. De helling wordt 140 meter lang en krijgt een lusvormig ontwerp in een witte, lichte staalstructuur om het gewicht op de bestaande structuur te beperken. De Parkbrug verbindt sinds de zomer van 2016 Park Spoor Noord met het Eilandje.

MEER OVER Mobiliteit stad & rand