ClientEarth stapt naar rechter tegen plasticfabriek Ineos

De milieu-organisatie Client­Earth stapt naar de rechter na de toekenning van een eerste vergunning voor een nieuwe grote installatie van het chemie­bedrijf Ineos in de Antwerpse ­haven. Vlaams minister van ­Omgeving Zuhal Demir (N-VA) had op 29 oktober een eerste omgevingsvergunning ingediend.

ClientEarth gaat samen met dertien andere milieuorganisaties in beroep tegen de toekenning voor de uitbreiding van plasticfabriek ‘Project One’. De ngo klaagt aan dat de vergunning niet conform de ­Europese en nationale milieuwetgeving is. Vooral de hoge hoeveelheid broeikasgassen die de installatie zal uitstoten, is een doorn in het oog. Ze verwijt ook de salamitactiek waarbij de vergunningen opgeknipt worden. “Dit maskeert de verwoestende en verstrekkende gevolgen die het project zal hebben. Vlamingen verdienen het om te weten wat de volledige impact van de uitbreiding zal zijn, niet alleen op de lokale natuur, maar ook op de wereldwijde CO2-uitstoot”, zegt Maria Jolie Veder, advocaat van ClientEarth.

De vrees van ClientEarth en andere milieuorganisaties is dat er onvermijdelijk plastic korrels van de fabriek in de bodem of in de Schelde (en uiteindelijk ook in de Noordzee) zullen terechtkomen. Daar hebben ze een negatieve impact op fauna en flora.

ClientEarth is een internationale ngo die vooral uit advocaten bestaat. sdc, joro

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio