©  EPA

Stromae belooft nieuwe muziek: “Er komt een album, maar wanneer weet ik nog niet”

‘Papaoutai’, ‘Ta fête’, ‘Formidable' of grote doorbraak ‘Alors on danse’. Er was een tijd dat Brusselse artiest Stromae (35) – echte naam Paul Van Haver – niet van de internationale hitlijsten weg te slaan was. Maar na ‘Racine carrée’ (2013) bleef het op muzikaal vlak stil. Tot nu, want hij belooft dat er een nieuw album komt.

Eva De Poorter

“Op een bepaald moment zal er een nieuw album aankomen, maar een datum heb ik niet echt.” Stromae heeft zich zijn muzikale plannen het afgelopen weekend laten ontvallen in de Franse krant Libération. Daarin heeft hij samen met zijn jongere halfbroer Luc Junior Tam en zijn vrouw Coralie Barbier, met wie hij samenwerkt bij het kledingmerk Mosaert, een interview gegeven. Voor de fans, die al sinds Racine carrée in 2013 op een nieuw album wachten, is het een geruststelling.

Nochtans, zegt Stromae, is hij nooit gestopt met muziek maken. In 2018 verschenen nog Défiler als themalied bij de collectie Capsule N°5 van Mosaert, en La pluie, een samenwerking met de Franse rapper Orelsan. De grootste verrassing kwam eind vorig jaar, toen hij tijdens een optreden van Coldplay mee op het podium verscheen in Jordanië bij het nummer Arabesque, waar hij ook aan mee werkte.

Gezondheidsproblemen

Een periode heeft hij alles wat met muziek te maken had, wel onderbroken. Na zijn monsterlijk succes met hits als Papaoutai, Ta fête en Alors on danse kreeg Stromae in 2015 te kampen met zware angstaanvallen, uitgelokt door het malariamedicijn Lariam dat hij moest slikken tijdens zijn tournee door Afrika. Een zeldzame bijwerking die er zwaar op ingehakt heeft. Twee jaar later ondervond hij nog steeds de gevolgen. “Het was echt héél heftig”, zei hij daarover destijds aan Libération. “Ik ben echt gek geworden, ik was heel de tijd compleet verward, had angstaanvallen en werd vaak misselijk.” Toen dacht hij helemaal niet meer aan muziek maken en optreden.

Dat is intussen veranderd. “Ik werk elke dag, met en voor anderen”, zegt hij. De artiest Stromae hoeft zich overigens niet aan de eisen van een platenmaatschappij te houden, zodat niemand hem iets kan dicteren. Dus wanneer het album eraan komt en wat we ervan mogen verwachten, is nog koffiedik kijken.

MEER OVER Stromae