© Marleen Struyf

Fotogenieke bever op uitstap aan Albertkanaal

Oelegem/Schilde -

Een alles behalve schuwe bever kruiste zaterdag het pad van Marleen Struyf. Toen de vrouw uit Schilde ter hoogte van de molen in Oelegem op een zitbank van de zon genoot, dook het dier plots op in de grasberm om wat later opnieuw het hazenpad te kiezen via de waterweg, maar niet nadat hij zich eerst uitgebreid van zijn mooiste kant liet bewonderen.

Jan Auman

“Ik schrok me een hoedje want dacht eerst dat het een groot uitgevallen rat was die daar door het hoge gras liep. Het dier waggelde op zijn gemak heen en weer en leek helemaal niet onder de indruk van onze ontmoeting”, vertelt Marleen Struyf, de zus van televisiepersonaliteit Annemie Struyf, die de waarneming van de in onze contreien nog altijd zeldzame bever mooi in beeld kon brengen met haar smartphone.

“De twijfel ebde weg toen ik het dier beter in het vizier kreeg. Aan zijn brede staart te zien vermoedde ik dat het wel degelijk om een bever ging, al leek me dat onwaarschijnlijk hier in België. Zeker het drukke Albertkanaal lijkt me niet de geschikte biotoop voor een bever.”

Dat het wel degelijk een bever was die net als Marleen Struyf en zovele andere mensen her voorbije weekend genoot van de herfstzon, werd intussen bevestigd door kenner Diederik De Wit van Natuurpunt. Die acht de kans groot dat de bever uit één van de waterlopen in de omgeving komt en toevallig in het kanaal terechtgekomen is.

 

 ©  RR

“Het water van het Albertkanaal is geen probleem”, aldus De Wit. “Dat is zeer proper. Het wordt door Water-Link in Oelegem zelfs gebruikt als drinkwater voor o.a. de stad Antwerpen. Groter obstakel zijn de steile oevers. Eens je als dier daarin verzeild geraakt, kan je er amper uit geraken. Soms lukt het toch, als ze ergens aan een oever aan het werken zijn. Maar mogelijk komt deze bever via een totaal andere weg, nl. de groengebieden langs de Schotense Vaart, Schijnvallei of elders in de Kempen. Vergeet ook niet dat bevers tientallen tot honderden kilometers kunnen zwemmen, op zoek naar een geschikte plaats om te leven, al dan niet tijdelijk.”

Dit is een hele mooie, maar zeker niet de eerste beverwaarneming in het Albertkanaal. De lokale brandweer van onder meer Zandhoven moest al geregeld uitvaren om vermoeide en verdwaalde bevers aan de kant te helpen. Bevers broeden al tien jaar in het Viersels Gebroekt, een natuurgebied in de buurt dat naast het Netekanaal ligt en via die weg in verbinding staat met het Albertkanaal. Maar bevers zijn ook erg actief in de vallei van de Tappelbeek die onder meer naast het Albertkanaal in Massenhoven en Oelegem loopt. Het Albertkanaal zelf is geen geschikte biotoop voor de bever.

Waar zijn dam, burcht of nest ook ligt, hopelijk is deze mijnheer bever goed thuisgekomen na zijn uitstap naar de molen van Oelegem.

 

MEER OVER Dieren

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio