©  Shutterstock

Daarom maak je make-upborstels best regelmatig schoon

Het wassen van make-uptools, waaronder borstels, penselen en sponsjes, kan een tijdrovende klus zijn. Toch doe je er goed aan om het regelmatig te doen. Volgens microbioloog Amy-May Pointer worden ze anders broeihaarden voor bacteriën.

vwh

Het Britse merk PrettyLittleThing schakelde met Amy-May Pointer een microbioloog in om te onderzoeken wat er gebeurt als we make-uptools niet onderhouden. Ze nam er een petrischaaltje bij om de bacteriën op vuile haartjes te analyseren.

Uit het experiment blijkt dat borstels die regelmatig worden schoongemaakt meestal maar één organisme hebben. Het gaat om een huideigen schimmel, die deel uitmaakt van de microbiota van het menselijk lichaam. (Onderstaande foto: bovenste rij, regelmatig schoongemaakte tools. Onderste rij, tools die niet worden onderhouden)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Voor borstels die je niet onderhoudt is het een ander verhaal. Die hebben volgens het experiment een hogere dichtheid van bacteriële en schimmelorganismen, waaronder Escherichia coli (E. coli). Een slecht gereinigde borstel kan allerlei huidinfecties - denk aan acne of jeukende vlekken - veroorzaken. Een tip: bewaar borstels niet in een donkere, vochtige omgeving zoals een make-up tasje of klamme kast. Op die plekken kunnen schimmels zich razendsnel ophopen.

 

Wat vuile make-upsponsjes betreft, werden dan weer verschillende variaties van de Stafylokokken-familie aangetroffen. Hoewel deze niet schadelijk zijn, kunnen ze wel bijdragen aan het aanwakkeren van acne. Ook op schone sponsjes is de dichtheid van de bacteriën veel lager.

Hoe reinigen?

Visagiste Sabine Peeters raadt aan om de tools een keer per week schoon te maken, zeker als je je dagelijks opmaakt. “Er zijn ondertussen duizend-en-één producten op de markt (bijvoorbeeld bij MAC, NYX, MUD,....) om de borstels te onderhouden.”

“Geef je er liever geen geld aan uit, dan reinig je het best met een zacht, ontvettend product zoals babyshampoo. Of gebruik eventueel een druppeltje Dreft. Combineer met lauw water. Dep zachtjes af met een handdoek of tissue en laat aan de lucht drogen.”

NIET TE MISSEN