Themabeeld. ©  Getty Images

Twee minderjarigen opgepakt die terreuraanslag planden

In Eupen zijn het voorbije weekend twee minderjarigen opgepakt die een terreuraanslag planden. Dat meldt de RTBF en het nieuws wordt bevestigd door het Eupense parket. De twee jongeren zouden van plan geweest zijn een mesaanval uit te voeren tegen politiemensen en zouden al een video hebben opgenomen waarin ze trouw zwoeren aan terreurorganisatie IS. De arrestaties vonden plaats voor de terreuraanslag die maandagavond plaatsvond in Wenen. Die aanslag werd intussen opgeëist door IS.

“In het kader van een dossier van het parket van Eupen, hebben er twee huiszoekingen plaatsgevonden op 31 oktober 2020, respectievelijk te Eupen zelf en in La Calaminne”, meldt het Eupense parket in een persbericht. “Twee minderjarigen worden verdacht van poging tot terroristische moord en deelname aan de activiteiten van een terroristische organisatie. Beide minderjarigen, 16 en 17 jaar oud, werden van hun vrijheid beroofd en voor de onderzoeksrechter en jeugdrechter geleid. Zij werden in een jeugdinstelling geplaatst.”

De arrestaties zijn het resultaat van een samenwerking tussen het parket van Eupen, het federaal parket, de Staatsveiligheid en de federale gerechtelijke politie van Eupen en Luik, klinkt het. “Dankzij die goede samenwerking kon er zeer snel worden tussengekomen en werden eventuele misdrijven voorkomen. Het onderzoek is lopende maar aangezien het gaat om minderjarigen, wiens privéleven en psychosociale evolutie moet beschermd worden, worden er geen verder inlichtingen over het dossier gegeven.” 

blg