Vangst kadert in onderzoek naar ex-rijkswachtbaas Willy Van Mechelen

Elf ton cocaïne onderschept in Antwerpse haven: “Grootste overzeese drugsvangst ooit, wereldwijd”

Antwerpen -

Speurders hebben vorige week in de haven van Antwerpen een gigantische hoeveelheid cocaïne aangetroffen. De drugs zat verstopt in vijf containers, zogezegd schroot, die uit Guyana, Zuid-Amerika kwamen. De vangst is gelinkt aan de bende van de corrupte politiechef Willy Van Mechelen die in september opgerold werd. Er werden drie nieuwe verdachten opgepakt.

LEES OOK: Het rijk van ‘de Nonkel’ is uit: Willy Van Mechelen heeft geen politiehand meer boven het hoofd

In de zaak van de Bende Van Mechelen zitten nog steeds 22 mensen in de cel. In de loop van het onderzoek ontdekten speurders dat er nog een schip van de bende onderweg was vanuit Guyana. Dat schip kwam vorige week aan in de haven van Zeebrugge. De containers werden overgeladen en op een binnenschip naar de Antwerpse haven gevoerd. Eindbestemming zou een Nederlands bedrijf net over de grens geweest zijn.

Speurders volgden de lading en kwamen vorige week dinsdag in Antwerpen in actie. De controle van de containers verliep niet zonder slag of stoot. Om de waardevolle partij drugs te verbergen was in Zuid-Amerika een stalen container in de zeecontainer geladen.

De drugs zaten in een stalen container die in een zeecontainer geduwd werd. ©  Federale politie en FOD Financiën

COLUMN. Deal als kroongetuige voor Nonkel Willy?

Grootste overzeese drugsvangst ooit wereldwijd

Uiteindelijk werd in die constructie een reusachtige hoeveelheid van 11.500 kilo, 11,5 ton, zuivere cocaïne aangetroffen. Het federaal parket, dat de uitstekende samenwerking prijst tussen de federale speurders van Antwerpen en Limburg en de douane, benadrukt dat het om de grootste overzeese vangst ooit gaat. Op het vaste land in de productielanden in Zuid-Amerika werden uiteraard al grotere inbeslagnames gedaan maar ook in de haven van Philadelphia aan de oostkust van de Verenigde Staten werd in de zomer van 2019 al eens een lading cocaïne van bijna zestien ton in beslag genomen.

Woensdag werden door de onderzoeksrechter in Limburg vijf huiszoekingen bevolen in deze nieuwe zaak. Drie in België (Antwerpen en Temse) en twee in Nederland (Landgraaf en Beek). Twee personen werden van hun vrijheid beroofd voor verhoor. De onderzoeksrechter zal later beslissen of zij worden voorgeleid. In Nederland werd één persoon aangehouden met het oog op overlevering naar België, drie andere verdachten in Nederland wachten al langer op hun overlevering.

Banden met bovenwereld

De container met de historische lading wordt dus toegeschreven aan de bende rond ex-rijkswachtbaas Willy Van Mechelen die eind september opgerold werd na de ontdekking van een container met twee ton drugs in Limburg. Spilfiguur Van Mechelen en 21 anderen zitten sindsdien in de cel. Onder hen ook Lucio Aquino, van de beruchte Limburgse familie waarvan enkele broers in het verleden al veroordeeld werden.

Ex-rijkswachtbaas Willy Van Mechelen zit sinds september in de cel. ©  VUM

Het federaal parket toonde zich toen zeer tevreden met het ontmantelen van de hele drugsbende. “Uit de voorlopige stand van het onderzoek blijkt dat er goed gestructureerde, criminele organisatie werd ontmanteld die ervan verdacht wordt om op zeer regelmatige basis grote partijen cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar België te verschepen’”, klonk het toen op een persconferentie. “De bende zou banden hebben met de bovenwereld en met verschillende andere criminele organisaties.” Zo werd onder meer een terminalbaas van Mexico Natie aangehouden in het onderzoek, twee politiemannen van de politiezones Antwerpen en Zara (Zandhoven, Ranst) werden eveneens gearresteerd. Net als de advocaat van een van de hoofdverdachten.

cds, sare

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Drugsoorlog Antwerpen