Schepen Abdel El-Hajoutti en gezondheidsambtenaar Sally Nauwelaerts. © JB

Extra info bij AED-toestellen en strenger optreden met GAS-boete bij beschadigingen

Boom -

AED-toestellen op het openbaar domein kunnen bij hartfalen een leven redden. Recent is vastgesteld dat een van de toestellen oneigenlijk gebruikt is. Er wordt nu gewaarschuwd dat dit een GAS-boete van 250 euro kan opleveren.

Het lokaal bestuur Boom sloot in 2019 een overeenkomst af met het Rode Kruis Vlaanderen om een ‘hartveilige gemeente’ te worden. “Een van de voorwaarden is AED-toestellen aankopen en workshops organiseren rond het gebruik. Een AED-toestel is gemakkelijk te hanteren, het zegt luidop wat je moet doen. Recent zijn nu ook extra infoborden bij geplaatst en gaan we opzettelijke beschadigingen of oneigenlijk gebruik streng bestraffen met een GAS-boete van 250 euro”, zegt schepen Abdel El-Hajoutti (CD&V).

Goed twee weken geleden werd er geprutst aan het AED-toestel aan de Boomse Schouwburg. “Als het gebruikt wordt, gaat er ook een alarm af. Hierop zijn enkele jongeren die eraan hadden geprutst gaan lopen. We willen iedereen waarschuwen dat u zo letterlijk met mensenlevens kan spelen”, zegt hij.

In Boom hangen er al vijf AED -toestellen van de gemeente. Weldra komt er een zesde bij aan GoedWonen.Rupelstreek. Daarnaast hangen nog eens acht toestellen op niet-gemeentelijk openbaar domein. jb

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio