De coronacrisis maakt amateurvoetbal (van tweede afdeling VV tot vierde  provinciale) in 2020 onmogelijk. 

De coronacrisis maakt amateurvoetbal (van tweede afdeling VV tot vierde provinciale) in 2020 onmogelijk. ©  BELGA

Amateurvoetbal hervat op 9 januari, eindrondes geschrapt

De voetbalcompetities in de lagere reeksen worden in Vlaanderen hervat op 9 januari 2021. De periodekampioenschappen en eindrondes worden geschrapt. En er komen midweekspeeldagen om de competities alsnog (proberen) volledig af te werken. Dat zijn de drie belangrijkste beslissingen, die maandag bekend geraakten na de coronacrisiscel van de Voetbalbond.

Rob Mertens

Competitie hervat op 9 januari

“Voor onbepaalde tijd.” Zo lang legde Voetbal Vlaanderen de voetbalcompetitie in de lagere reeksen (van tweede afdeling VV tot vierde provinciale) op 13 oktober stil. De tweede lockdown (voorlopig tot 13 december) maakt een herstart van die amateurcompetities in 2020 quasi onmogelijk. Die komt er wel op 9 januari 2021. Dat werd vorige week beslist door het bestuur van Voetbal Vlaanderen en raakte maandag bekend, na behandeling in de coronacrisiscel van de Voetbalbond.

“We hebben ons uitgebreid bevraagd bij onze clubs”, zegt Benny Mazur, secretaris-generaal van Voetbal Vlaanderen, dat samen met zijn Waalse tegenhanger ACFF, de Pro League en de KBVB deel uit maakt van die coronacrisiscel. “Uiteindelijk is de keuze gevallen op het tweede weekend van januari. Individueel uitgestelde wedstrijden - vanwege corona, bekerverplichtingen… - mogen wel eerder gespeeld worden, op voorwaarde dat dat kan volgens de dan geldende coronaregels.”

Concreet: City Pirates kan bijvoorbeeld in het weekend van 3 januari wel al zijn inhaalwedstrijd tegen Hades afwerken. Mazur: “Maar dat mag ook midweek in januari nog. We streven er wel naar dat iedereen eind januari evenveel wedstrijden gespeeld heeft.”

Ook goed om weten: de initiële volgorde van de speeldagen blijft behouden. Zo werd de competitie in de provinciale reeksen half oktober stopgezet na speeldag zes. In het weekend van 9 en 10 januari wordt dus speeldag zeven afgewerkt en niet speeldag zestien, zoals aanvankelijk geprogrammeerd. De aangepaste kalenders worden uiterlijk op 1 december bekendgemaakt.

Voor alle duidelijkheid: het profvoetbal - Jupiler Pro League, 1B Pro League en de Super League vrouwen gaan tot nader order gewoon door - weliswaar zonder publiek. Wanneer eerste nationale - de voormalige eerste amateurklasse dus - hervat, is nog niet duidelijk. De clubs uit de hoogste amateurreeks, de afdeling met Rupel Boom, Heist en Dessel Sport, vroegen zelf al aan de KBVB om dit kalenderjaar niet meer in actie te moeten komen, maar die knoop werd nog niet doorgehakt. Alle lagere reeksen in Vlaanderen (van tweede afdeling VV tot vierde provinciale) hervatten dus, als de omstandigheden het toelaten, op 9 januari 2021. Dat geldt ook voor de vrouwen- (de provinciale reeksen en onder voorbehoud eerste en tweede nationale) en jeugdcompetities (die jeugdreeksen, die tweemaal per jaar worden opgemaakt en opgestart, starten op 9 januari 2021 wel met een nieuwe kalender). Futsal en minivoetbal kunnen al vanaf maandag 4 januari starten.

Geen eindrondes, wel midweek

Coronabreak of niet, de voetbalcompetitie 2020-2021 eindigt ten laatste op 30 mei 2021. Dat had Voetbal Vlaanderen eerder al vastgelegd in een draaiboek Wat bij onderbreking/vroegtijdige stopzetting van een kampioenschap?

“Het is wel de bedoeling om de volledige kampioenschappen nog af te werken”, legt Benny Mazur uit. “Daarom worden de periodekampioenschappen en eindrondes alvast geschrapt. Dat geeft ons de ruimte om de reguliere competities door te trekken. Met midweekspeeldagen in april en mei - in theorie kunnen er dat zeven zijn - zouden de kampioenschappen zo afgerond kunnen worden. Vermits er geen eindrondes zijn, worden de bijkomende stijgers en dalers desgevallend over de reeksen heen aangeduid. Daarvoor worden de clubs die op dezelfde plaats eindigden (tweedes, voorlaatsten...) in het eindklassement van de verschillende reeksen onderling vergeleken (coëfficiënt, op basis van aantal punten, zeges, gespeelde wedstrijden, red.).”

Dat systeem van stijgers en dalers over de reeksen heen wordt overigens al gehanteerd, als de competitie stopgezet moet worden, nadat de meerderheid (helft + 1) van de clubs minstens eenmaal tegen elkaar gespeeld heeft of 50% van de geplande wedstrijden gespeeld heeft.

Wordt de competitie voor halfweg stopgezet, dan wordt het kampioenschap geannuleerd en zijn er dus geen stijgers of dalers. Mazur: “Nogmaals, we willen de hele competitie afwerken. Lukt dat door omstandigheden niet en sneuvelen we na pakweg 23 speeldagen, dan worden desgevallend de coëfficiënten berekend. Moeten we al na bijvoorbeeld 11 speeldagen stoppen, dan gelden de coëfficiënten niet. Maar laten we hopen dat we de kampioenschappen kunnen afronden. Dat betekent ook dat het op vlak van volksgezondheid de goede kant opgaat.”

Uitstel voor bekercompetitie?

Het feit dat er in 2020 niet meer gevoetbald wordt in de amateurreeksen, brengt tot slot wel de zestiende finales van de Beker van België in het gedrang. Die staan half december geprogrammeerd. Zonder uitstel daarvan moeten de amateurclubs - met aan Antwerpse zijde Dessel Sport (tegen Beerschot) en Rupel Boom (tegen Eupen)- over zeven weken dus wel een bekerwedstrijd spelen, terwijl hun competitie al die tijd stilligt. “We hebben bij de Pro League sterk aangedrongen op uitstel”, aldus Mazur. Er wordt nog verder vergaderd met de Pro League om de zestiende finales naar 2021 te verplaatsen.

 

MEER OVER KFC Dessel Sport

MEER OVER