Officieel: Jess Thorup verlaat Genk na amper 39 dagen voor FC Kopenhagen: “Het spijt me Genk zo achter te laten”

39 dagen. Langer duurde de samenwerking tussen Jess Thorup (50) en Racing Genk niet. FC Kopenhagen bevestigde maandagochtend dat Thorup de komende drie seizoenen bij hen aan de slag gaat. De Deense coach staat vandaag al op het trainingsveld in zijn thuisland. Verrassend en vooral: wat een domper voor Genk. Thorup zette bij Genk een kentering in en leek met de recente negen op negen op het goede spoor te zitten. Niet dus, in Limburg moeten ze op zoek naar de elfde coach in tien jaar tijd.

Jess Thorup, die op 24 september zijn handtekening zette onder een contract bij Racing Genk, is na amper 39 dagen alweer onderweg naar zijn thuisland Denemarken. Hij gaat de komende drie seizoenen aan de slag gaan bij FC Kopenhagen, de grootste Deense club. “Het is natuurlijk een heel bijzondere situatie bij Genk, maar ook een heel bijzondere kans die ik hier krijg. Ik kon er simpelweg geen nee tegen zeggen, hoewel het me natuurlijk spijt Genk in een ongelukkige situatie achter te laten”, zei Thorup in een eerste reactie op de site van zijn nieuwe werkgever.

“Ik heb dit onder vier ogen met Genk uitgepraat. “Er was iets heel bijzonders voor nodig om me nu tot een nieuwe uitdaging te verleiden, maar de kans om hoofdtrainer van FCK te worden zal waarschijnlijk maar één keer in mijn carrière komen”, reageerde Thorup. “Het is de belangrijkste job in het Scandinavische voetbal. Daarom ben ik ook erg trots en nederig dat FCK mij gekozen heeft.”

Genk “verrast en teleurgesteld”

Door de Luminus Arena ging een schokgolf. In een persbericht noemt Genk zich maandagochtend “verrast en teleurgesteld” na het vertrek van zijn coach. “KRC Genk is gistermiddag op de hoogte gebracht en de beslissing bleek onomkeerbaar. De club betreurt dat Jess ons na zo’n korte periode en na een reeks van uitstekende resultaten alweer verlaat voor een andere uitdaging.” Thorups taken worden voorlopig overgenomen door Domenico Olivieri, bijgestaan door Michel Ribeiro.

Thorup reageerde ook nog op zijn vertrek op de website van Genk. “Vanaf de eerste dag heb ik me bij KRC Genk thuis gevoeld. Spelers, staff, bestuur en iedereen in de club vormen een grote familie. En Genk is een hele fijne stad waar je de steun voor de club voelt. Maar dit is voor mij een kans die je maar een keer in je leven krijgt: terugkeren naar mijn thuisland om coach te worden van de grootste club in Scandinavië. Ik zag mezelf voor vele jaren in Genk, maar samen met mijn familie heb ik beslist om deze kans te grijpen. Ik wil KRC Genk bedanken voor de kans die ik kreeg, en wens iedereen in de club het allerbeste toe.”

 

 ©  JEFFREY GAENS

Thorup volgde Hannes Wolf op in Limburg. Onder de leiding van de Deen was Genk bezig aan een serieuze remonte. In de vijf wedstrijden met hem aan het roer pakte het elf punten en verloor het geen enkele keer. Het was bovendien al anderhalfjaar geleden dat Genk nog eens drie wedstrijden op een rij kon winnen. Met de recente negen op negen leek Thorup dus vertrokken. Al krijgt die uitdrukking nu een heel andere betekenis.

Afkoopsom: 500.000 à 600.000 euro

De Deen staat bekend als een gentleman en leek gelukkig in Genk, maar aan de verleiding van het aanbod van Kopenhagen kon hij niet weerstaan. Bij de dertienvoudige Deense landskampioen werd op 10 oktober de 52-jarige Noor Staale Solbakken ontslagen. Volgens Deense bronnen waren er eind vorige week al gesprekken tussen Thorup en Kopenhagen, maar waren die vrijdag afgesprongen. Definitief, zo leek het. Tot zaterdag plots de onderhandelingen werden hervat. Maandagochtend volgde de officiële bevestiging van het vertrek van de 50-jarige coach naar FC Kopenhagen. Meteen zijn derde club in de loop van dit seizoen. In augustus kreeg hij bij AA Gent de bons.

In het contract tussen Thorup en Genk was een afkoopsom vastgelegd voor een bedrag van 500.000 à 600.000 euro. In Genk zullen ze dus wel iets verdienen aan het vertrek van Thorup, maar dat zal een magere troost zijn. Wellicht zullen Domenico Olivieri en Michel Ribeiro het team leiden in de derby tegen STVV. Daarna volgt een interlandbreak, die het bestuur meer tijd geeft om een opvolger te vinden.

(rco, vva)

MEER OVER KRC Genk

Meer voetbalnieuws