©  FRBE

Antwerpen verliest bekende rock-‘n-rollchef Renzo Mela

De flamboyante Italiaans-Antwerpse chef Renzo Mela is overleden. Hij had al langer gezondheidsproblemen door diabetes. Renzo Mela is geboren in Ligurië en begon bijna vijftig jaar geleden aan een indrukwekkend parcours in de Antwerpse horecawereld.

Zijn eerste zaak opende hij op de Vlaamse Kaai, De Droge Dok, naar eigen zeggen was dat de eerste bistro in België. In de jaren tachtig volgden clubs als Amnedia en Mamounia en het grote succes van de danstempel Ancienne Belgique vanaf 1985. In een interview met Gazet van Antwerpen vertelde hij ooit dat hij Bob Cools gestrikt had voor de opening. “Hij wist helemaal niet dat het een discotheek was. Ik denk dat hij de variété van voordien had verwacht. Hij schrok dus, maar dat duurde maar even. Hij kwam onmiddellijk op zijn pootjes terecht en heeft zich toch nog geamuseerd”, vertelde hij. Het personeel van de AB was gekleed in witte rugbyuniformen, er werd al eens een olifant voor de ingang gezet en er stonden rijen tot aan de Meir.

De bekendste zaak van Renzo Mela was waarschijnlijk restaurant Danieli op de De Keyserlei, dat in 1993 na elf jaar verhuisde naar park Den Brandt en werd omgedoopt tot Danieli Il Divino (het goddelijke). In 2013 opende hij op zijn zestigste zijn eigen osteria op het Zuid, Il Magnifico. Aan de muur hing hij werken van de verongelukte topfotograaf Marc Lagrange en schilderijen van Phaedra Hoste, met wie hij bevriend was. Ook Tanja Dexters kwam er graag over de vloer.

Het einde van de zaak was minder glorieus want een deurwaarder haalde in 2017 de inboedel weg. Door een hartkwaal en een opname in het ziekenhuis kon Renzo Mela zelf nog amper in de zaak zijn en als levensgenieter pur sang lag het hem niet om zijn eet- en drinkgewoontes aan te passen aan zijn gezondheidsproblemen. In 2018 werd hij opnieuw als held binnengehaald bij de nieuwe Danieli Il Magnifico tegenover het Museum voor Schone Kunsten aan de Leopold De Waelplaats.

Renzo Mela was een bekende figuur in Antwerpen, onder andere dankzij zijn liefde voor de Italiaanse keuken en zijn opvallende verschijning. Zijn lange grijze haren, zijn tattoos en ook de grote gele Hummer en de Harley Davidson voor de deur, typeerden zijn levensstijl. Hij citeerde al lachend graag Italiaanse wijsheden als “Wijnen zijn als vrouwen, ze zijn beter jong” of “Er zit meer filosofie in een glas wijn dan in alle boeken van de wereld”.

Op het Facebookprofiel van zijn vrouw Nooa Darak stromen de condoleances binnen voor de ‘Antwerpse legende’. Renzo Mela is 67 jaar geworden.  

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio