Frankrijk opnieuw opgeschrikt: priester neergeschoten in Lyon

In de Oost-Franse stad Lyon is zaterdagnamiddag een priester van een Grieks-orthodoxe kerk neergeschoten. De voorlopig onbekende dader sloeg op de vlucht.

Het incident deed zich zaterdag omstreeks 16 uur voor: toen de priester met de Griekse nationaliteit zijn kerk wilde afsluiten, werd hij neergeschoten door een man met een afgezaagd jachtgeweer. Het slachtoffer werd tweemaal geraakt, en is er “ernstig aan toe”, aldus een politiebron. De dader sloeg na het incident op de vlucht, de politie houdt momenteel een klopjacht op de man.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldt via Twitter dat de hulp- en de veiligheidsdiensten ter plaatse zijn. Er wordt ook aan de mensen gevraagd om weg te blijven van de omgeving van het incident.

Situatie gespannen

De situatie in Frankrijk is erg gespannen sinds de geschiedenisleraar Samuel Paty onthoofd werd, omdat hij in de klas spotprenten van de profeet Mohammed had laten zien in een les over de vrijheid van meningsuiting. Donderdag werden nog drie mensen met een mes gedood in een katholieke kerk in Nice. Het is nog niet duidelijk of er een verband is met deze schietpartij.

De Franse president Macron kondigde donderdag nog aan dat hij 7.000 soldaten de opdracht had gegeven om gebedshuizen en scholen te beschermen. Daarnaast zijn ook 7.000 politiemensen opgevorderd, zij zouden vanaf maandag ingezet worden om de openbare veiligheid te waarborgen.

 ©  AP

(later meer.)

 Jef Van Hoofstat