Drukte in de Stadsfeestzaal van Antwerpen, in het Wijnegem Shopping Center en op de Bredabaan © Patrick De Roo, Jan Van der Perre

Laatste kans om te shoppen: lange wachtrijen, veel discipline maar ook ongerustheid

Op heel wat plaatsen in onze regio stonden er zaterdagvoormiddag lange wachtrijen aan de winkels. Bezoekers hopen nog allerlei spullen te kopen voordat de winkels moeten sluiten door de nieuwe coronamaatregelen. De drukte was onder meer groot bij speelgoedwinkels als Dreamland in Wilrijk en Merksem, de Action-filialen en meubelwinkels. Het aanschuiven leek overal gedisciplineerd te verlopen, al reageert virologe Erika Vlieghe ongerust. In de vroege namiddag was het wel enorm druk op de Meir waar het moeilijker is voldoende afstand te houden.

Wellicht omdat veel mensen nog snel sinterklaascadeautjes wilden kopen, was het lang aanschuiven bij speelgoedwinkels als Dreamland maar bijvoorbeeld ook de Lego-winkel in het Wijnegem Shopping Center.

Het was ook enorm druk op de Bredabaan in Merksem en Schoten en langs de A12 in Wilrijk waar heel wat grote ketens gevestigd zijn. Net zoals bij de heropening na de eerste lockdown stonden mensen al vroeg aan te schuiven bij de Action-winkels. In de Stadsfeestzaal op de Meir moesten klanten zelfs op de trappen wachten om voldoende afstand te kunnen bewaren. Op de Meir zelf werd het in de vroege namiddag te druk.

De politie moest tussenbeide komen aan de Action in de Stadsfeestzaal aan de Meir. ‘Dat was op vraag van Action zelf omdat het personeel het moeilijk had om de situatie onder controle te houden, bijvoorbeeld op het vlak van afstandsregels’, aldus de Antwerpse politie.

Drukte op de Meir ©  JVDP

Runshoppen

Bij Ikea in Wilrijk stond een lange wachtrij in de ondergrondse parking. Het aanschuiven gebeurde gedisciplineerd en het winkelen ging snel.”We hebben er alles aan gedaan om de doorstroom in de winkel zo goed en veilig mogelijk te laten verlopen. Dit is wel geen funshoppen maar runshoppen vandaag”, vertelde de winkelmanager in Het Journaal.

Ongerustheid

De experts maken zich ondertussen zorgen over deze wachtrijen. “We kunnen het tij keren, maar dan moeten we ons aan de regels houden. We moeten nu absoluut niet de kantjes eraf lopen. Als ik zie dat er alweer lange rijen aan de winkels staan, dan denk ik ‘doe dat nu toch niet’”, zegt infectiologe Erika Vlieghe.

Extra controles in Antwerpen

Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen, waarschuwt dat shoppers dit weekend extra gecontroleerd zullen worden door de politie

“Voor velen is het dit weekend misschien de laatste kans om te gaan shoppen”, zegt hij. “In Antwerpen is het morgen bovendien koopzondag en alle winkels in het historisch centrum zullen open zijn. Mag ik iedereen daarom vragen, met aandrang, om alle coronaregels rond het shoppen strikt te volgen. Kom niet met meer personen dan toegestaan, houd afstand en draag een mondmasker.”

Action in Stadsfeestzaal langs Meir. ©  JVDP

Dreamland Wilrijk. ©  VRT

Ikea Wilrijk. ©  VRT

Action Bredabaan. ©  Patrick De Roo

MediaMarkt Bredabaan ©  pdr

Shopping Wijnegem ©  Pdr

Shopping Wijnegem. ©  pdr

MEER OVER Coronavirus

GRATIS CORONA NIEUWS