Iconische James Bond-acteur Sean Connery (90) overleden

De Schotse acteur Sean Connery is op 90-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Britse openbare omroep BBC.

Connery werd vooral bekend als James Bond in de eerste films over de Britse spion. In de periode 1962-1983 speelde hij zeven keer de hoofdrol in een Bond-film.

Andere succesvolle films met Connery zijn ‘The Hunt for Red October’, ‘Indiana Jones and the Last Crusade’ en ‘The Rock’. In 1988 kreeg hij een Oscar voor zijn bijrol in ‘The Untouchables’. Hij won ook twee BAFTA’s (de Britse filmprijzen, red.) en drie Golden Globes.

In 2000 werd hij door de Britse koningin geridderd. Connery groeide op in een arm Schots gezin en verdiende zijn eerste centen als melkboer. Later ging hij bij de marine. Toen hij daar werd afgekeurd door een probleem met zijn darmen ging hij met een vrachtwagen rijden. Hij deed intussen aan bodybuilding en, als 23-jarige, werd hij derde in een Mister Universe verkiezing.

Connery trouwde twee keer: eerst met de Australische actrice Diane Cilento en daarna met de Frans-Marokkaanse schilder Micheline Roquebrune. Hij heeft één zoon, Jason Connery, die ook acteur is. In augustus vierde Connery nog zijn 90ste verjaardag.

Als James Bond. ©  Collection Christophel via AFP

In Indiana Jonas and the Last Crusade ©  Collection Christophel

 ©  AFP

 ©  AP